10 altın kuralla yakıt tasarrufu

Hızınızı sınırlayın; aracın hızı arttıkça yakıt tüketimi de artar. Yüksek hız gibi çok düşük hızla gitmek de 100 kilometrede fazladan 1 litre benzin tüketmenize neden olur.

Ani fren yapmamaya özen gösterin. Yavaş yavaş hızlanarak, mümkün olduğunca yumuşak vites değişimleri ile yakıt tasarrufu sağlayabilirsiniz. Manevra ve ani fren yapmak gibi agresif sürüş tarzı, yumuşak sürüş tarzına oranla yüzde 20 daha fazla yakıt tüketmenize neden olur.

Mümkün mertebe en yüksek vitesi tercih edin. Otomobil belirli bir hızda mümkün olan en yüksek viteste kullanmak da tasarruf sağlar. Düşük viteslerde, yüksek motor devriyle seyretmek yakıt tüketimini arttırır.

10 altın kuralla yakıt tasarrufu

Klima, motor için ekstradır. Klima kullanılmaması yüzde 3'e kadar yakıt tasarrufu sağlar. Özellikle kışın, hava şartları izin verdikçe klimayı kapatmaya çalışın.

Rölantiden kaçının: beklerken motorunuzu kapatın. Hareket için hazır olduğunuzda tekrar çalıştırmak, arabayı hareketsiz olduğu durumda çalıştırmaktan daha az yakıt tüketir.

Araçta fazla yüklerden kaçının. Ne kadar fazla yük olursa hareket etmek için o kadar enerji harcaması gerekir. Ekstra her 50 kilogram yük, yakıt tüketiminizi yüzde 1 oranında arttırır.

Aracınızın camlarını kapalı tutmaya çalışın. Camların açık olması aerodinamik çekiş oluşturur ve bu aracı yavaşlatır. Gerekli hızda seyretmek için daha fazla enerji gerekir ve bu da daha fazla yakıt tüketimine neden olur.

Basıncı yeterli olmayan lastikler, yuvarlanmak için daha fazla enerji tüketir. Janta gevşek bir şekilde monte edilen lastik, zaman içinde hava basıncı kaybı gösterir. Doğru şişirme yüzde 5'e kadar yakıt tasarrufu sağlar.

Aracınızın bakımını aksatmayın. Kirli hava filtresi ve buji, tıkalı yakıt filtresi yakıt tasarrufunuzu olumsuz etkiler. Bakımı iyi yapılmış bir motor yakıt tasarrufunu yüzde 4'e kadar arttırabilir.