Dünya

Bu mekanlara ayak basmak cesaret ister

Vietnam'da bir yerli olan Ho Khanh tarafından 1990'lı yıllarda keşfedilen Son Doong mağarası henüz herkesin bildiği bir yer değil. Dev mağaranın içinden gelen gürültü nedeniyle insanların yaklaşamadığı bir yer.

Vietnam'ın başkenti Hanoi'nin 450 kilometre güneyinde kalan Quang Binh'deki mili parkın içerisindeki mağaranın uzunluğu 6 buçuk kilometre olduğu tespit edildi. Araştırma grubundaki uzmanlardan bazılarına göre mağaranın büyük bir bölümü hala keşfedilemedi.

2009 yılındaki incelemeler sonunda dünyanın en büyük mağarası olduğu bildirildi. Kendi yağmur ormanını barındıracak kadar büyük olan mağara kendine özgü ekosisteme ev sahipliği yapıyor.

72 kilometrelik Kuzey Sentinel Adası, binlerce yıldır dünyanın gerisinden geliyor. İzole olarak yaşayan ada yerlileri dış dünyayla hiçbir temasa geçmedi.

Daha önce teknolojiyi, günümüz imkanlarını bilmeyen Sentinelliler, diğer insanlardan ve dünyadan tamamen habersiz yaşamlarını sürdürüyor.

Kendilerine ne dediklerini bilmediğimiz insanların yaşadığı adanın 60 bin sene önce Afrika'dan Asya'ya göçen insanların yerleşen ilk kişiler olduğu tahmin ediliyor.

Yerleşimi olan karaya en uzak ada olan Tristan da CUnha, 1506 yılında aynı adı taşıyan amiral tarafından keşfedildi. Volkanik kökenli olan adanın nüfusu ise 275 kişi.

En yakın kıtaya uzaklığı 2 bin 778 kilometre doğusunda kalan Güney Afrika Cumhuriyeti'nin üç başkentinden biri olan Cape Town'adır. Adada yerleşim sadece 'Edinburgh of the Seven Seas' dedikleri merkez üzerine kuurldu.

Havaalanı olmayan adada, 1 hastane, 1 okul, 1 müze, 1 postane, 1 pastane ve küçük bir liman bulunmakta.

Japonya ve Endonezya arasında iki ülkeye de eşit uzaklıkta olan dünyanın bilinen en derin noktası olan Mariana Çukuru'nda hayat belirtileri var. Ölçümlere göre 69 kilometre genişliğe, 10 bin 994 metre derinliğe ve 2 bin 542 kilometre uzunluğa sahip olan çukurda aşırı basınç ve soğuğa dayanıklı olan balık, yengeç ve mikroorganizmalar yaşayabiliyor.

İsviçreli bilim insanı Jacques Piccard ve ABD Donanması'ndan Teğmen Donald Walsh, 23 Ocak 1960'ta çukura inmeyi başaran ilk kişilerdi. Derin noktaya iniş 3 saat 15 dakika sürdü.

25 Mart 2012'ye gelindiğinde ise 'Dikey Torpil' adlı özel denizaltısıyla Kanadalı yönetmen James Cameron çukura tek başında inmeyi başardı.

Film sahnelerini andıran görüntüsüyle dünyanın en gizemli yerlerinden biri olarak kabul edilen Roraima Dağı, Brezilya'nın en kuzeyinde yer alıyor. Venezuela ve Brezilya arasındaki dağ ve çevresinde neredeyse her gün yağış hakim oluyor.

Aşırı sert kuvars yaşından oluşan dağ 2 bin 770 metre yüksekliğiyle bulutların üzerine çıkıyor. Bilim insanlarının 'kayıp dünya' olarak nitelendirdiği bölgede hala tam olarak keşfedilmemiş yaban hayatına ev sahipliği yapıyor.

Çok sayıda şelalenin zirvede olduğu dağın bazı yerleri saf granitten oluşuyor. Yapılan araştırmalara göre burada yaşayan bazı bitki ve hayvanlar dünyanın başka bölgelerinde henüz görülmedi.

Volkanik bir ada olan Surtsey adası İzlanda'nın güney kıyılarına yakın bir yerde bulunuyor.

Ada, 14 Kasım 1963 yılında okyanus tabanın başlayıp yüzeye ulaşan volkanik hareketlilik sonrasında ulaştı. Hareketliliğin devam ettiği sürelerde araştırmacılar tarafından ilgi ve merakla gözlemlendi. Püskürme 5 Haziran 1967'ye kadar devam etti. Sonrasında yapılan ölçümle 2,7 kilometreyle ada en geniş durumuna geldi.

1965 yılında yosun ve likenler görülmeye başladı. Daha sonra 20 yıl içinde 20 bitki türü tespit edildi. Kısa sürede sürüngen, kuş ve böcek türleri yaşamaya başladı.

Adada yaşadığı tespit edilen bayağı deniz papağını türü ilk kez 2004 yılında görüldü.

Volkanik hareketlilik tamamen durduktan sonra bölgede foklar da görüldü.