Kültür Sanat

Cennet hurmasını kurutup geliri katladılar

- Manisa'nın Alaşehir ilçesinde cennet hurması yetiştiren üreticiler, ürünü yaş olarak pazarlamakta zorlanınca, sosyal medyada üzerinden izledikleri videolar sayesinde bu meyveyi kurutmayı öğrendiler

Alaşehir'de Kavaklıdere ve Kurudere başta olmak üzere yayla mahallelerinde mandalina yetiştiren çiftçiler, ağaçları soğuktan kuruyunca alternatif ürün olarak cennet hurması yetiştirmeye başladı.

Sosyal paylaşım sitelerinde izledikleri videolardan Çinlilerin cennet hurmasını kuruttuklarını öğrenen üreticiler, buna yöneldi.

İlk ürünlerini 5 yıl önce alan üreticiler, üretimi hızla artırdı. Yaklaşık 500 dönüm araziden 5 bin ton ürün alan çiftçiler, son zamanlarda meyveyi taze olarak pazarlamakta sıkıntı yaşadı.

Kadınların soydukları cennet hurmaları, zemininde kireç bulunan serada, saplarından iplerle tellere asılıyor. Cennet hurmaları yaklaşık 10-20 günde kuruyor. 5-7 kilogram yaş meyveden 1 kilogram kuru ürün elde ediliyor. Yaşken kilogramı 3,5 liradan satılan cennet hurmasının kurusu kilogramı 35-40 liradan alıcı buluyor.

İlçedeki bir hurma bahçesinde incelemelerde bulunan Alaşehir Belediye Başkanı Ahmet Öküzcüoğlu, gazetecilere yaptığı açıklamada, cennet hurması kurutma işleminin ilçedeki kadınlar için bir iş kolu haline geldiğini söyledi.