Kültür Sanat

Doğal taşların kişiye özel takı olma yolu

Konya'nın Taşkent ve Doğanhisar ile Karaman'ın Ermenek ilçelerinde bulunan atölyelerde, yarı değerli taşlar işlenerek takı yapılıyor.

Atölyelerde agat, mavi ve kahve kalsedon, krizopras, jasper, opal, obsidyen ve kristal kuvars ametist, dumanlı kuvars, peridotit gibi taşlar, temizleme, kesme, dilimleme, şekillendirme, aşındırma ve parlatma aşamalarından geçirilerek standart veya kişiye özel üretimlerle kullanıcıların beğenisine sunuluyor.

SÜKOP projesinin koordinatörlüğünü yapan, Selçuk Üniversitesi Jeoloji Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi ve Süstaşı Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Fetullah Arık, yaptığı açıklamada, atölyelerde bileklik, kolye, küpe, yüzük ve broş gibi takılarla tespih, anahtarlık, tambur taşı, spa taşı, isimlik, biblo gibi masa üstü süs eşyaları ürettiklerini söyledi.

Vatandaşların doğadan buldukları yarı değerli taşları atölyeye getirerek, tarif ettikleri takılara sahip olabildiklerini anlatan Arık, şöyle devam etti:

"Vatandaşların istedikleri süs eşyası ve takı tasarımlarını atölye imkanları dahilinde gerçekleştirebiliyoruz.

Onların önerileri doğrultusunda üretim gerçekleştirdiğimizde, istedikleri takı veya süs eşyasını kendileri üretmiş gibi oluyor. El işçiliği ile çalışıldığı için ürünlerin her biri özgün ve birbirine benzemiyor.

Hem taşın doğasından hem de el işçiliğinden kaynaklı olarak ürünler birbirinden farklı oluyor."