Kültür Sanat

Fransız koleksiyoncudan Osmanlı döneminde İstanbul

Meraklıları için ücretsiz erişimin sağlandığı koleksiyonda yer alan Turquie (Türkiye) isimli kitapta yer alan fotoğrafların bazılarını sizler için seçtik. İşte Osmanlı dönemi İstanbul: Ortaya çıkan Pierre de Gigord Koleksiyonu, 19. ve 20. yüzyılın başlarında çekilmiş fotoğraflardan oluşuyor.

Pierre de Gigord Fotoğraf Koleksiyonu, 6 binden fazla fotoğraf görüntüsü ile Osmanlı'nın son yıllarının ve Türkiye Cumhuriyeti'nin oluşumunun ilk yıllarının görsel kaydını oluşturuyor.

Kaliforniya'da bir araştırma enstitüsü olan Getty Research Institute Pierre de Gigord Fotoğraf Koleksiyonu’nu dijital hale getirerek fotoğrafları ücretsiz olarak meraklıların ziyaretine sundu.

Kitapta Sébah, Pascal, Joaillier, Abdullah Frères, Berggren, Guillaume, Paier, Christian, Fiorillo L. gibi fotoğrafçıların fotoğrafları yer alıyor.

Ayrıca koleksiyonda 165'in üzerinde fotoğrafçının çalışması yer alıyor.

Koleksiyon, esas olarak Osmanlı'nın başkenti Konstantinopolis (İstanbul) ve imparatorluk içindeki Bursa ve Smyrna (İzmir) gibi diğer şehir ve kasabalar gibi kültürel ve kentsel imgeler üzerine odaklanmakta.

Albüm baskılarından fener slaytlarına, cam negatifleri ve albümlerine, koleksiyon mimarisi, kentsel ve doğal manzaraları, bin yıllık uygarlıkların arkeolojik yerlerini ve 100 yıl yaşayan farklı insanların hareketli yaşamını belgeliyor.

Dijital arşivde inceleme fırsatı bulduğumuz Turquie (Türkiye) isimli kitapta yer alan fotoğrafların bazılarını sizler için seçtik.