Spor

Galatasaray - Fenerbahçe derbisi sonrası spor yorumcularından yorumlar

ORTAK OLUŞ... (MEHMET DEMİRKOL) Fenerbahçe’nin defansif oyunu ilk plan olarak anlaşılabilirdi. Takım boyu bu kadar kolay uzayan bir takımın 2. bölgeye kadar bekleyebilir. Ancak 2. bölgede de baskı yapamayışı... Bu oyun Galatasaray’ın işine geldi. Fernando’nun yokluğunda oyun kurmada ve alan boşaltmada zorlanabilirlerdi. Hiç zorlanmadılar. Ellerini kollarını sallayarak rakip alana geçtiler. Sonra da iyi bir baskıyla Fenerbahçe’nin aradığı kontraları engelledi. Konuk ekip orta saha doğru pas yapıp baskıyı aşamadı. Çıkabildiklerinde ise Benzia sürekli şut deneyerek akınları kötü bitirdi. Galatasaray 2. topları Belhanda, Ndiaye, Donk üçlüsü aldı. Penaltıdan sonra Fenerbahçe Galatasaray’ın yumuşak karnına oynamaya başladı.

Bu kez oyunu kurdurtmamak için stoperler ve Donk Ndiaye ikilisine baskı yaptılar. Galatasaray çıkamadı. Bir maçın bu kadar ev sahibine dönmüşken moral olarak yıkılmış rakibin maça ortak oluşu kolay görülür bir durum değildir. GECENİN SORUSU Bu sezonki Fenerbahçe başka hangi rakibe karşı böyle geri dönüş yapabilir? Derbi’nin büyüsü bu. MAÇIN YILDIZI Duran toplarda Fenerbahçe stoperlerine hava toplarında üstünlük sağlayan Sinan ve Valbuena’nın ikinci yarıdaki başkaldırışı. Yıldız seviyesinde olmasa da maçta farkı yaratan onlardı.

MAÇIN OLAYI Fenerbahçe’nin tam savunma mantığıyla çıkıp rakibe verdiği hava topları ve tabii yine Fenerbahçe’nin moral ve skor olarak bitmişken oyuna dönüşü. Kabul etmek lazım ki Galatasaray’ın anlaşılmaz şekide çözülen orta sahası da buna neden oldu. KISA MESAJ İlk 67 dakikadaki oyundan sonra maçın bu skora dönüşü ancak Büyük Derbide olur.

MAÇ İYİ, SONU REZALET (ALİ ECE) Santradan az süre önce Eren Derdiyok tekrar sakatlanınca gol işi yine asli görevi forvetlik olmayan bir oyuncuya kalacaktı. Yani Galatasaray gol atacaksa %51 duran top sonrası kenar ortadan bulacaktı. Bu nedenle Fenerbahçeli oyuncuların duran top savunmasında ekstra dikkatli olmaları lazımdı ama yenen golde tam tersini yaptılar. İlk gole kadar Galatasaray Belhanda, Fenerbahçe ise Benzia liderliğinde hücum geliştirmeye çalıştı. Benzia yeteneklerini sergilemeye çalışırken hatalı tercihler yaparken, Belhanda daha dengeli daha sade ama kolektif açıdan daha verimliydi. Skor eşitlense de Koeman’ın Benzia’yı çıkarıp Alper’i almak yerine ikinci yarıda Benzia’nın doğru tercihler yapmasını sağlayacak taktik direktifleri vermesi gerekirdi. İkinci golde Linnes çok iyi vurdu ancak top Norveçli’ye gelmeden önce Alper’in yaptığı daha doğrusu yapamadığı tersine asist seviyesinde bir saçmalık. Galatasaray’ın iç sahada 2 farklı öne geçtikten sonra maçı tutmaması ya da tutmayı tercih etmemesi büyük hata. Valbuena’nın teknik yeteneğinin devreye girmesi maçı çevirmeye yetti.

GECENİN SORUSU Ayew sahiden de “Hocam, Valbuena bitti onu oyundan al!” dedi mi? Sanki Valbuena bitti demeden bitmeyecek bir maç gibi devam ediyordu. MAÇIN STARI Valbuena teknik kalitesiyle maçı çeviren isimdi. Donk ve Elmas da iyi oynadılar. MAÇIN OLAYI Santra öncesi lösemili çocuklara verilen farkındalık desteği muhteşemdi. Maçın sonu ise maça hiç yakışmadı. KISA MESAJ Maç sonunda yaşananlar tek bir maçta daha yaşanacaksa lig hiç oynamasa da olur.