Teknoloji

Google, Google’dan korunma yollarını açıkladı

Google, kullanıcıların gizliliği üzerinde daha fazla kontrol sahibi olması amacıyla ‘Siber Güvenlik Bilinci Ayı‘nı başlatıyor. Bu kapsamda şirket, Google Haritalar, YouTube ve Google Asistan gibi uygulamaları kullanılarken, kişilerin gizliliğe odaklanmasına dikkat çekecek. Şirket iOS‘tan önce Android ekosistemi için sunulacak Haritalar için Gizli Modu başlattığını duyurdu.

Paylaşılan blog yazısında da görüldüğü gibi, artık Gizli Mod’daki cihazınızda Google Haritalar ve Google Hesabı bilgileri kaydedilmeyecek. Bu kapsamda Haritalar’ı kişiselleştirmek için kullanma seçeceğiniz doğmuş olacak. Google gizlilik konusunda kullanıcılarına geniş olanaklar sunuyor. YouTube‘da da konum ve web geçmişinizi otomatik olarak temizleyen seçenekler bulunuyor.

Google güvenlik konusuna dikkat çekti Konum geçmişi ve web etkinliği gibi verilerin saklanma zaman aralığını ayarlama imkanı tanıyacak bu özellik ile veriler 3 ay veya 18 ay içinde belirlenen zaman aralığında otomatik silinebilecek.

Bunun yanında bir de Google, telefonunuzda bir uygulama açmaya gerek kalmadan en son kullandığınız sesli komutları veya soruları Google Asistan üzerinden silmenize izin veriyor. Google Asistan’ı uyandırdığınızda “Hey Google, sana söylediğim son şeyi sil” veya “Geçen hafta sana söylediğim her şeyi sil” dediğinizde her şey silinecek. Ancak hatırlatmakta fayda var ki bu en fazla bir haftalık geçmişe gidiyor ve silebiliyor. Daha eski verileri silmek isterseniz ayarlar menüsünü ziyaret etmeniz gerekiyor. Google bu faydalı özelliklerine bir de doğrudan Chrome ve Android cihazlarda oturum açtığınızda senkronize etme ve şifre kontrol özelliğini şifre yöneticisine otomatik olarak ekleme özelliğini dahil ediyor. Şifrenizin kontrolünü daha kolay sağlayacağınız bu özellik ile şifrenizin tehlikede olup olmadığı bilgisine çok daha kolay ulaşabileceksiniz. Zayıf şifreleri de değiştirmeyi önerecek olan bu özellik ise Google’ın Google’dan korunma yolları olarak yorumlandı.