Güncel

Monet’nin yapıtlarının arkasındaki bahçeler

Ressam Monet'nin 46 yıl boyunca yaşadığı Fransa’daki Seine Nehri'nin hemen yanında bulunan Giverny köyü, ziyaretçi akınına uğruyor. Monet’nin yaşadığı evin yanı sıra resimlerinin arkasında yer alan bahçe de burada bulunuyor.

Ressam Monet'nin 46 yıl boyunca yaşadığı Fransa’daki Seine Nehri'nin hemen yanında bulunan Giverny köyü, ziyaretçi akınına uğruyor.

Monet’nin yaşadığı evin yanı sıra resimlerinin arkasında yer alan bahçe de burada bulunuyor.

1840'ta Paris'te doğan Claude Monet, 1883'te eşi ve çocuklarıyla bu köye yerleşmiş.

Önce kiralayıp sonra satın alabildiği bahçe 46 yıl boyunca eserlerine yansımış.

“Empresyonist “ terimini Monet’nin “Gün Doğumu” adlı eserinden ortaya çıkarken Monet aynı zamanda Empresyonist Okulun da kurucusu olmuş.

İntizamıyla dikkat çeken bahçede, çiçekler renklere göre düzenlemiş.

Ressam, kendi bahçesinden esinlenip “Ot Yığınları” ve “Zambaklar” serilerini üretmiş, tuvale yaptığı farklı renklerdeki noktalarla düşüncesindeki izlenimleri sanatseverlerde de uyandırabilmiş.

Monet, renk ve ışık etkisini kullanmaktaki başarısıyla da ayrıca ün kazanmış.

İki bölümden oluşan bahçenin ilk kısmı Clos Normand adındaki çiçek bahçesi. İkinci kısım ise su bahçesi. İlk bahçe; simetrik ve tek açı içinde, sıradan veya nadir bitkileri bir arada barındırırken çiçekler yine renklerine göre ayrılıyor.

Su bahçesi ise, Japon bahçesinden esinlenilerek yapılmış, suni gölü ve nilüferleri ile akıllara ressamın 43 milyona satılan “Nilüferler” ve 80 milyona satılan “Nilüfer Havuzu” tabloları geliyor.

Günümüzde Monet ve köy tam olarak özdeşleşmiş durumda.