Dünya

Rohingya Müslümanlarının hayatı tehlikede

Bir ay sonra yağmur mevsiminin başlamasıyla hayati tehlikenin baş göstereceği belirtildi.

Muhacirler kamp yerlerinin değiştirilmemesi ya da kaldıkları kulübelerin sağlamlaştırılmaması halinde oluşabilecek toprak kaymalarının hayati tehlikeye yol açacağını söyledi.

Bangladeş'deki Kutupalong Ukhya, Cox'sbazar mülteci kampındaki görüntüler Myanmar'dan sürülen Müslüman muhacirlerin hangi şartlar içinde yaşadığını gözler önüne serdi.

Myanmar'dan Afganistan'a sığınan yüz binlerce muhacirden biri olan İdris, muhacir kampındaki riskli hayatı anlattı. Üsleri naylonlarla örtülü veya açık çadırlarda yaşayan İdris'in bulunduğu kamp bir tepenin yamacında bulunuyor.

Muhacirler adına konuşan İdris, yağmurun bu şiddette yağmaya devam etmesi durumunda herhangi bir toprak kayması olabileceğini, muhacirleri toprağın altına gömebileceğini ya da sele kapılabileceklerini söyledi.

Burada insanlığın kendileri için yapacakları en önemli şeyin muhacirlere yeni bir kamp alanı bulmak ya da evlerinin güçlendirilmesi olacağını söyleyen İdris, “Bir ay sonra burada yağmur mevsimi başlayacak. Onun için bizim başka bir alana taşınmamız veya evlerimizin güçlendirilmesi gerekiyor. Ancak bizim buna maddi imkanlarımız yok. Bu yüzden lütfen bize yardım edin. Hayatımızı kurtarın yoksa Myanmar'da olduğu gibi bizi burada da toplum ölüm bekliyor" dedi.

Bangladeş'e 5 ay önce muhacir olarak sığınmak zorunda kalan Kutupalong mülteci kampındaki Müslüman muhacirlerin ileri gelenleri başlarına gelenlerin sebebini anlattı. Mülteciler, evlerinin Myanmar'ın Mangdav bölgesinde olduğunu, Myanmar hükümetinin kendilerine niye soykırım uyguladığını anlattı.