Yaşam

Selfie çekerek pankreas kanserini tespit edebilirsiniz

Pankreas kanserinin en kötü hastalıklardan biri olduğunu söyleyen World Economic Forum'un haberine göre; kanserin yayılmadan önce teşhis edilmesini sağlayacak belirtiler olmadığı için beş yıl içerisinde pankreas kanserinden kurtulma oranı yüzde 9'dur.

Pankreas kanseri ve diğer hastalıkların en erken belirtisi ciltte ve kanda meydana gelen sarı renktir. Sarılığın meydana gelmesi ise kanda bilirubinin birikmesine bağlıdır.

Bilim insanlarının geliştirdiği uygulama ise, insanlar bir selfie çekerek gözdeki beyazlık oranına göre hasta olup olmadıklarını öğrenebilecek.

BiliScreen isimli uygulama, bilgisayarlı görüntü algoritmaları kullanarak gözdeki beyazlıklarda bulunan kimyasal bilirubin miktarını tespit edebiliyor. En düşük bilirubin seviyelerini bile tespit ediyor.

Washington Üniversitesi Bilgisayar Bilimleri ve Mühendisliği Bölümünden Alex Mariakakis, Pankreas kanseri belirtileri ortaya çıktığında, her şey için geç olabilir. İnsanlar sadece ayda bir defa bu testi yaparsa, hastalıklar erkenden teşhis edilebilir ve tedavi başlayabilir dedi.

Selfie çekerek pankreas kanserini tespit edebilirsiniz