Kültür Sanat

Şule Yayınlarından 6 yeni kitap

olak Ressam / Ali Seyyah ve bir gün, ışığın daha saydam olduğu bir gün cenklerimizden söz edeceğiz, kılıçlarımız pas alnımızın tam ortasında uçurumlar cenklerimizden söz edeceğiz onarıp kılıçlarımızı savaş bitti diyeceğiz, savaşa hazırlanarak

Yılanlı Hamam / Şükran Binark Mahallede bir hengâme. Ihlamur ağacının altında önemli toplantılar yapılırken eski bir yapı çocukların hayatlarına giriyor. Yıkık dökük bir hamam, hayallerin barınağına dönüşüyor. Herkes merak ediyor içerideki yaratıkları, büyülü dünyayı. İçeri girmek için can atıyorlar çünkü orası yılanlı hamam.

Yılan Islığıyla Serenad / Ömer Lekesiz Neden Batılı nazariyatçılara karşılık, yerli sanatçıları zikrediyorsunuz diye soracak olursanız bu, yerli olmayan evrensel olamaz ezberi ve post-modern olmanın cazibesiyle alakalı bir durumdur. Öte yandan söz konusu husus, son tahlilde adına zihnî kirlenme diyebileceğimiz idrakî bulanıklığın da karşılığıdır; bir diğer ifadeyle: Yılan ıslığıyla serenad yapmanın. Yılan Islığıyla Serenad, Ömer Lekesiz’in keskin kaleminden çıkmış özel bir seçki. Kültürden sanata, İslam felsefesi ve sanatından Batı düşüncesine, fotoğraftan resme, edebiyattan siyasete, kısacası kanıksadığımız gündelik hayatın fikir labirentlerine titiz bir yolculuk.

Beni Biri Merak Etti / Ela Korgan Bir oda dolusu ağızsız yüz bana bakarken ondan aldığım karşılık, beni yıllardır tanır gibi, yapmacıksız gülümsemeydi. Kocaman, sevimli… Artık korkum un ufak. Çekti sandalyesini ve tam karşıma kuruldu kendinden emin. Sanırım ona en çok bu güven yakışıyordu. Ve ben belki bu yüzden, belki de değil, ömrümde ilk kez bir adama güvenmek istedim. Anlatsana, dedi, neşeliydi; seni merak ediyorum. Beni Biri Merak Etti, yalnızlıkla örülmüş bir dünyada var olmaya çalışan anlatıcıların, sıradan gözlere ve düşüncelere aldırmadan dimdik ayakta durma çabaları. Delilikle, titizlikle ve sıra dışılıkla suçlansalar da gerçek olan sadece onların zihinlerindeki dünya; beklemeye adanmış, beklenenin geleceğine kanaat getirilmiş, infilakın eşiğine dayanmış dünya.

Tasarım ve Tanrı / Metin Pay “Canlı varlıkların mahiyeti ve kökeni sorunu felsefe tarihinin en eski sorunlarından birisidir. Onların mahiyetinin ne olduğunu belirlemek, kökenlerine dair verilecek cevabı da önemli ölçüde belirlemiştir. İşte sorun bu yönüyle, evrende var olduğu düşünülen düzen ve gaye kavramlarından hareket ederek Tanrı’nın varlığını kanıtlamaya çalışan teleolojik kanıtla ilişkilendirilir.”

Yer Kızıl / Ali Sürmelioğlu “Hak, dostum haak!” Günlerdir İstanbul ceridelerinde “İlk teravihe müteakip Divanyolu’ndaki Arif Bey’in Kıraathanesi’nde Meddah Eflatun nam kimesne tarafından şâyân-ı temâşâ, bir garip hikâye icra olunacağından” diyerek ilan ediliyordu bu gece. İşte şimdi, üstünde siyah istanbulin, asası bacaklarının arasında, sol omzundaki beyaz makremenin bir ucu ceketinin içine sokulmuş adam, dilden dile yayılmış bir korkuyu fısıldayacaktı kulaklara.

Yer Kızıl / Ali Sürmelioğlu Yer Kızıl, II. Abdülhamid döneminin renkli, kargaşalı, hengâmeli, entrikalı dünyasının kapısını bir yangınla aralıyor. Tulumbacılar sarıyor dört koldan şehri, yangın sönüyor fakat dumanların arasından faili meçhul cinayetler çıkıyor. Yıldız Sarayı’nın kartalları Çakaldağlı ve Yaman, sahneye adım atarken İstanbul, binbir muammaya bürüyor sokaklarını. Bir meddah yetişir belki imdada.