Güncel

Tesadüfen bulunmuştu müzeye dönüşüyor

Antalya Büyükşehir Belediyesince 2008 yılında başlatılan Doğu Garajı Kültür Merkezi inşaat çalışmasında yapılan kazılarda sürpriz olarak ortaya çıkan nekropol, kültür merkezi projesini değiştirdi.

Antalya Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Bedrullah Erçin, Doğu Garajı Kültür Merkezi ve Nekropol Projesi olarak hayata geçirilen çalışma hakkında AA muhabirine açıklamada bulundu.

İnşaat çalışmasında mezarların ortaya çıkmasıyla Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulunun devreye girdiğini, Kültür ve Turizm Bakanlığı, Müze Müdürlüğü, Akdeniz Üniversitesi Arkeoloji Bölümü iş birliğinde farklı bir proje hazırlandığını anlatan Erçin, "Hazırlanan projeyi en az 8 kez Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kuruluna sunduk, onların onayını alarak bugünkü projeye başladık." dedi.

9 bin 136 metrekarelik bir alanda 2 bin 500 yıllık mezarların yerli ve yabancı turistlerce gezilebilmesini amaçlayan bir proje hazırladıklarını dile getiren Erçin, inşaat çalışmalarının şubat ayında tamamlanabileceğini ancak arkeolojik kazıların devam edeceğini belirtti.

MÜZENİN MART AYINDA AÇILMASI PLANLANIYOR Doğu Garajı Kültür Merkezi'nde büyük bir tiyatro, konservatuvar olacağını, bölgedeki Ali Çetinkaya Caddesi'nde de nekropolden çıkan eserlerin sergileneceğini ifade eden Erçin, müzenin mart ayında ziyarete açılmasının planlandığını ancak sergi ve tasarım kısmındaki çalışmaların ise bir yıl sürebileceğini aktardı.

Alanda yaşayan bir müze oluşturacaklarını anlatan Erçin, şunları söyledi: "Mezarlıklar arasında oluşturulan yürüyüş bantları ile ziyaretçiler alanı gezebilecek. Alanda tarihi argümanlar sergilenecek, dinleti, konferans salonu olacak. Doğu Garajı Kültür Merkezi ile Nekropol arasında henüz kazılmamış mezarlar var, buralarda kazı çalışmaları devam edecek.

Bir tarafta mevcut mezarların restorasyonu, bir tarafta kazı çalışmaları, bir taraftan da sergi faaliyetleri gerçekleştirilecek. Antalya ve Türkiye için çok farklı, alternatifi olmayan bir proje diyebiliriz. Antalyamıza ve ülkemize kazandırdığımız en önemli müze konseptli bir proje."

Projenin 20 milyon lira değerinde olduğunu dile getiren Erçin, bunun 13 milyon lirasının Antalya Valiliğinden karşılandığını belirtti. Antalya'nın Anadolu'daki en eski yerleşim yerlerinden biri olduğunu söyleyen Erçin, Antalya'yı dünya markası bir kent yapma yolunda emin adımlarla ilerlediklerini bildirdi.