Yaşam

Tespihin fiyatı 4 bin TL’den başlıyor

Bir ağacın fosilleşmiş reçinesi olan damla kehribardan yapılan tespihler 3-4 bin TL'den başlayan fiyatıyla alıcısını buluyor.

Bursa'nın İznik ilçesinde 10 yıldır tespihçilik yapan Fatih Erbabacan, “Bu damla kehribar, ağaç reçinesinden oluyor. Ağaçların dibinde toprağın altında binlerce yıl fosilleşiyor. Bu malzeme tek parça ve ne kadar büyük olursa o kadar değerli oluyor. Gramı 6-7 dolardan başlıyor." dedi.

"Kütlenin büyüklüğüne göre fiyatı da artıyor. Bundan yapılan tespih, işçilik kalitesi güzel oluyorsa, 3-4 bin TL'den başlar ve daha yukarıları doğru gider. Tespihin çapına, boyuna göre değişir. Sıkma kehribar denilen suni malzemeler de var." ifadelerini ekledi.

"Onlardan tabi çok daha ucuz oluyor. 30 TL'den başlıyor. En pahalı tespih damla kehribardan yapılır. 10 bin dolara tespih de bulunabilir. Malzeme, işçilik, fiyatı etkiliyor. Ne kadar nadir bulunan malzemeyse fiyat o kadar artıyor" şeklinde konuştu.

Mehmet Erbabacan ise, “Biz burada hammaddenin en saf halinden en son tespih haline gelene kadar bütün işlemlerini elle yapıyoruz. Her işte olduğu gibi bunda da hassas noktalar var." dedi.