Gündem

TİKA, Sudan'da tam donanımlı 3D laboratuvarı kurdu

HARTUM (AA) - Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığının (TİKA) üretim, tasarım ve dene-yap laboratuvarı "CEZERİ-LAB"ın üçüncüsü Sudan Uluslararası Afrika Üniversitesi Mühendislik Fakültesi’nde kuruldu.

TİKA tarafından yürütülen 3D tasarım ve 3D yazıcı eğitimlerinin devamı niteliğinde olan laboratuvara; milli değerlerin tanıtılması ve yaşatılması amacıyla, dünya otoritelerince “Robotların Babası” olarak kabul edilen, Anadolu’daki ilk Türk Devleti Artuklular zamanında yaşamış İsmail el-Cezeri’den ilham alınarak "CEZERİ-LAB Hartum" ismi verildi.

Eğitimlere, Sudan Uluslararası Afrika Üniversitesinin yanı sıra Karari Askeri Üniversitesinden akademisyenler ile Sudan-Türk Mesleki ve Teknik Eğitim Merkezi’nden teknisyenler katıldı.

Ülkede faaliyet gösteren tüm üniversitelerin, akademisyenlerin, öğrencilerin ve dış paydaşların hizmetine sunulan laboratuvara Türkiye’den getirilen cihazların kurulumu yapılarak, uzmanlar tarafından cihazlar ve işletim programlarına yönelik 10 gün süren eğitimler verildi.