Kültür Sanat

Turistik Doğu Ekspresi ile Anadolu'nun hazinelerine yolculuk

ANKARA (AA) - ARİFE YILDIZ ÜNAL - TCDD Taşımacılık AŞ tarafından Ankara-Kars hattında hizmete sunulan Turistik Doğu Ekspresi, güzergahındaki 29 durak noktasıyla yolcularına farklı lezzetleri tatma ve kültürel değerleri görme imkanı sağlıyor.

AA muhabirinin derlediği bilgiye göre, Ankara-Kars-Ankara güzergahında her gün yapılan seferlerde Turistik Doğu Ekspresi, Erzincan, Erzincan-İliç, Erzurum, Sivas-Divriği ve Sivas-Bostankaya istasyonlarında uzun süreli durarak, yolcularının buralarda keşfe çıkmasına imkan veriyor.

Erzincan'daki molada yolcular, asıl adı Muhammed Vehbi olan tasavvuf ehli Terzibaba'nın Osmanlı mimarisinin örneği türbesini, 19'uncu yüzyılın başlarında inşa edilen Taşçı Hamamı, Erzincan Kalesi ve Saat Kulesi'ni ziyaret edebiliyor.

Ankara-Kars yönünde Erzincan'da 2 saat 50 dakika, İliç'te 3 saat 5 dakika ve Erzurum'da 2 saat 40 dakika duran turistik tren, Kars-Ankara yönünde ise Divriği'de 2 saat 50 dakika ve Bostankaya'da 3 saat 15 dakika mola veriyor.

Yolcular, yerel lezzetlerden kete ve Erzincan çorbasını, yağda kızartılan pestilin üzerine ceviz dökülerek sunulan pestil kavurmasını, nohut, fasulye, bulgur, ayran, nane ve tereyağıyla hazırlanan gendime çorbasını tatma imkanına sahip olurken, hediyelik olarak tava leblebi, tulum peyniri, kavrulmuş buğday ve Osmanlı döneminde kurulmuş tuz ocaklarından 100 metre derinlikten çıkarılan Kemah tuzu alabiliyor.

Turistik trenin İliç'teki molasında Bağıştaş Köprüsü, Kemaliye Karanlık Kanyon, Kemaliye evlerini görme fırsatı bulunuyor. Yolcular isterlerse yamaç paraşütü, rafting, at safari gibi doğa sporları da yapabiliyor.

Turistik Doğu Ekspresi'nin uzun süreli mola verdiği üçüncü istasyon Erzurum'da, tarihi 18'inci yüzyıldaki Osmanlı-İran Savaşı'na dayanan, en büyükleri ise Ruslar'ın baskın ve istilalarından şehri korumak amacıyla inşa edilen tabyalar, Anadolu'da bulunan anıt mezarların en güzel örnekleri arasında yer alan ve en büyüğü Emir Saltuk'a ait 3 Kümbetler, şehrin sembolü haline gelen Çifte Minareli Medrese ile Türk İslam Eserleri ve Etnografya Müzesi olarak da kullanılan Yakutiye Medresesi ziyaretçilerini ağırlıyor.

Erzurum Kongresi'nin düzenlendiği bina, Atatürk'ün kentte konakladığı müze ev, Taşhan ve Erzurum evleri de kentte görülmesi gereken yerler arasında bulunuyor.

Cağ kebabı ve kadayıf dolmasının mutlaka tadılması gereken Erzurum'dan Oltu taşından tespih ve takılarla yöresel küflü peynir ve İspir fasulyesi alınabiliyor.

Kars'a ulaşan yolcular, Rus işgali sırasında Yusufpaşa, Ortakapı ve Cumhuriyet mahallelerinde uygulanan Baltık mimari anlayışın örneklerini görebiliyor. Hollanda'dan getirilen mühendislere yaptırılan binalar yalancı sütunları, bordür kabartma taşları, uzunca bir koridor etrafına iç içe açılan oda ve salonları ve PEÇ adı verilen ısıtma sistemleriyle dikkati çekiyor.