Kültür Sanat

Zerzevan Kalesi uluslararası belgesellerde

Uluslararası Anıtlar ve Sitler Konseyi'nce (ICOMOS) hazırlanan "ICORP On The Road Projesi" kapsamında kültür miras alanları, yapılar ve somut olmayan değerlerin bulundukları çevrenin sürdürülebilir kalkınmasına sağladıkları katkının geniş çevrelere ulaştırılması amacıyla hazırlanacak belgesel serisi için seçilen tarihi mekanlardan biri de Diyarbakır'ın Çınar ilçesinde, 4 yıldır kazı çalışmalarıyla tarihe ışık tutan Zerzevan Kalesi oldu.

İlçeye 13 kilometre uzaklıktaki Demirölçek Mahallesi yakınlarında, Roma İmparatorluğu döneminde "askeri yerleşim" olarak kullanılan Zerzevan Kalesi'nde Kültür ve Turizm Bakanlığı, Diyarbakır Müzesi, Valilik, Büyükşehir Belediyesi, Çınar Kaymakamlığı, Türkiye Seyahat Acentaları Birliği (TÜRSAB) ve Dicle Üniversitesinin katkılarıyla 2014 yılında başlatılan kazı çalışmaları sürüyor.

60 dönümlük alan üzerinde 12-15 metre yüksekliğinde ve bin 200 metre uzunluğunda sur kalıntısı, 21 metre yüksekliğinde gözetleme ve savunma kulesi, kilise, yönetim binası, konutlar, tahıl ve silah depoları, yeraltı ibadethanesi, sığınaklar, kaya mezarları, su kanalları ile 54 su sarnıcı bulunan kale, üstü kadar altı ile de tarihe ışık tutuyor.

ICOMOS Uluslararası Yönetim Kurulu üyesi ve ICORP Genel Sekreteri Prof. Dr. Zeynep Gül Ünal tarafından yönetilen, Rohit Jigyasu, Chris Marrion, Mehmet Ünal, Zeynep Ece Atabay, Tuğçe Darendeli, Eda Ateş ve Ali Kemal Ceylan'dan oluşan ekip tarafından Zerzevan Kalesi'nde belgesel çekimi yapıldı.

Prof. Dr. Ünal yaptığı açıklamada, Uluslararası Anıtlar Sitler Konseyi'nin Risklere Hazırlık Bilimsel Komitesi tarafından gerçekleştirilen projenin Nepal'den başlatıldığını bildirdi.