BURSA (AA) - Bursa Büyükşehir Belediyesi, enerji verimliliğini artırmak amacıyla şehirdeki metro duraklarının çatılarını güneş enerji santraline çeviriyor.

Belediyeden yapılan açıklamaya göre, yenilenebilir enerji kaynakları kullanılarak 30 metro istasyonunun çatısına güneş enerji santrali kurulacak. Proje ile istasyonlarda tüketilen elektriğin yüzde 47'si güneş enerjisinden sağlanacak.

Bursa Büyükşehir Belediyesi TEK Enerji iş birliğiyle hayata geçirilen proje sayesinde yıllık 2 megavat enerji kapasitesine sahip olacak santrallerin kurulumu, devreye alınması, UEDAŞ kabulü, 10 yıllık bakım-onarımı, sigortalanması, garantisi, sistem işletim bedeli, proje bedeli, başvuru bedelleri gibi ek masrafların ödenmesi yüklenici firma tarafından yapılacak ve sistem 10 yıl sonra tamamen Burulaş’a devredilecek.

Burulaş’a sözleşme gereğince, 10 sene boyunca yapılan üretimden gelir paylaşımı modeli uygulanacak. Bu modelde elektrik üretiminde ulusal tarifedeki maliyetten minimum yüzde 16,8 tasarruf hedeflenirken 10 yıllık süre baz alındığında istasyonların 45 milyon kilovatsaat olan enerji ihtiyacının 21 milyon kilovatsaati güneşten karşılanacak ve 17 milyon liralık tasarruf sağlanacak.

Bursaray'ın Acemler Bursaspor İstasyonu’ndaki uygulamayı inceleyen Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş, enerji, sağlık, ulaşım ve haberleşme gibi yaşamsal ihtiyaçların karşılanmasında kaynakların verimli kullanımının hayati önem taşıdığını belirtti.

Türkiye'nin cari açık nedenlerinden birinin de enerji olduğunu kaydeden Aktaş, şunları kaydetti:

"Enerjide tam bağımsızlık için şehirlerimizin üzerine düşen çok büyük sorumluluklar var. Bursa olarak bu konuda çok önemli adımlar atıyoruz. Güneş enerjisi, hidroelektrik ve rüzgar santralleri gibi farklı alternatifleri şehrimize uygulayıp yenilenebilir enerji noktasında kurumsal adımlar atıyoruz. Metro istasyonlarına uyguladığımız güneş enerji santralleri ile istasyonlarda kullanılan iç tüketimin yüzde 47’sini güneşten karşılamış olacağız. İki istasyondaki uygulama tamamlandı. İnşallah kalan istasyonlarda da çalışmayı kısa sürede tamamlayacağız."


Kaynak: aa