RAMALLAH (AA) - AVD ER-RACUB - Filistinli beş çocuk annesi Andelib el-Hurub, eşinin İsrail tarafından aranması nedeniyle uğradığı baskılarla yirmi yıldan uzun süredir mücadele ediyor.

İsrail işgali altındaki Batı Şeria'nın El-Halil bölgesinde yaşayan 42 yaşındaki Hurub, Filistin'de her yıl 21 Mart'ta kutlanan Anneler Günü'nde, AA muhabirine yaşadığı zorlukları anlattı.

Eşi Munir el-Hurub'un İsrail tarafından "onur mücadelesi" nedeniyle arandığını söyleyen Andelib el-Hurub, kocasının üniversite yıllarından beri Filistin direnişi içerisinde yer aldığını ve İsrail'in o zamandan bu yana peşinde olduğunu ifade etti.

Hurub, yıllardır sorgulamalar ve tehditlere maruz kaldığını, İsrail ordusunun evlerine sıklıkla baskın yaparak kapı ve camları kırdığını belirtti.

- "Güvenliğimiz yok"

İsrail askerlerinin evlerine sıklıkla gece yarısı baskın düzenlediğini söyleyen Hurub, şu ifadeleri kullandı:

"Yirmi yıldır, huzur içinde bir gece geçirmedim. Güvenliğimiz yok. İsrail askerleri evimize her baskın yaptığında beni sokağa çıkartıyor. Beni sorguya alarak, yerini bilmediğim kocamın nerede olduğunu söylememi istiyor."

Hurub, "Kendisini koruyamayan bir anne, çocuklarının huzur ve güvenini nasıl sağlayabilir?" diyerek yaşadığı zorluğu dile getirirken, çocuklarının korku dolu bir ortamda büyüdüğünü vurguladı.

Çileli anne, "Davamız kısır bir döngü içerisinde sürüyor. Esirler ve şehitlerle bakanlık ilgileniyor, ailelerine bakılıyor. Ancak, arananlar için hizmet veren bir kurum yok." diyerek, İsrail tarafından aranan kişilere ve ailelerine sahip çıkılmadığına işaret etti.

- Eşinin hayatından endişeli

Kocasının hayatından duyduğu endişeyi paylaşan Hurub, "Acil bir haber geldiğinde ya da bir İsrail uçağı geçtiğinde sinirlerimiz geriliyor." dedi.

Hurub, İsrail ordusunun kendisini "Eşinizin yerini söylemezseniz, çocuklarınız onun kanını yerde görecek." ifadeleriyle tehdit ettiğini aktardı.

Eskiden öğretmenlik yapan eşinin Filistin yönetimi tarafından maaşının kesildiği ve işten atıldığı bilgisini veren Hurub, bu nedenle ciddi ekonomik sorunlar yaşadıklarını da dile getirdi.

- Filistinli kadınların sorumluluğu

Hurub, çocukların hayatında eğitim, iş veya evlilik gibi önemli kararlar alınması gerektiğinde, babalarıyla iletişim kuramadığı için iki kat sorumluluk üstlenmek zorunda kaldığına dikkati çekti.

Hurub, Filistinli kadınların birçok erkeğin üstesinden gelemeyecekleri ölçüde sorumluluk aldıklarını söyleyerek, "Filistinli kadınlar hem annelik hem babalık yapıyor. Evin geçimini ve çocukların eğitimini tek başına üstleniyor." şeklinde konuştu.

Yetiştirdiği iki evladından birinin mühendislik ve diğerinin tıp bölümlerini iyi bir dereceyle bitirdiğini kaydeden Hurub, zorlu geçen yılların ardından, çocuklarının başarısıyla teselli bulduğunu sözlerine ekledi.

Kaynak: aa