Şehit savcı Mehmet Selim Kiraz'ın rehin alınmasına ilişkin fotoğrafları yayımlayan 3 gazetenin sorumlu müdürlerinin yargılanmasına başlandı.

Bakırköy 2. Asliye Ceza Mahkemesi'ndeki duruşmaya, tutuksuz sanıklar Yeniçağ Gazetesi Sorumlu Müdürü Yusuf Timuçin Mert, Dokuz Sütun Gazetesi Sorumlu Müdürü Azize Şenbülbül ile tarafların avukatı katıldı.

Duruşmada ifade veren tutuksuz sanık Timuçin Mert, gazetenin birinci sayfasında yer alan fotoğrafın kadrajlanarak yayınlandığı, fotoğrafın orijinalinde teröristlerin simaları ve örgütün flamasının da göründüğünü ifade ederek, ''Örgütün propagandasını yapmamak amacıyla fotoğraf kadrajlanarak gazetede yayınlanmıştır. Gazetemiz 13 yıldan bu yana milliyetçi muhafazakar yapısını sürdürmektedir. Bu hali ile aşırı sol örgütün propagandasını yapmış olmamız müşterek hayat tecrübelerine uygun değildir'' dedi.

Bir diğer tutuksuz sanık Dokuz Sütun Gazetesi Sorumlu Müdürü Azize Şenbülbül de savunmasında, söz konusu haberin gazetede manşetten verilmediğini, gazetenin basıldığı saatte yayın yasağının mevcut olmadığını ve fotoğrafın ajanstan alındığını dile getirdi.

Müşteki Abdülkadir Uslu'nun avukatı Öznur Uslu da vekaletini sunmak için süre isterken, suçtan zarar gören müvekkilinin kamu davasına kabulünü talep etti.

Duruşmada söz alan Perabet Hürriyet Gazetesinin Sorumlu Müdürü İzzet Doğan'ın avukatı Eren Mustafa Şener de müştekinin katledilen cumhuriyet savcısı Mehmet Selim Kiraz ile herhangi bir akrabalığının bulunmadığını belirterek, ''Cumhuriyet Savcısı Mehmet Selim Kiraz'ın katledilmesi Türk milletini manevi olarak derinden yaralamıştır. Müştekinin katılma talebinin reddine karar verilsin'' diye konuştu.

Mahkeme heyeti, eksikliklerin giderilmesi için duruşmayı erteledi.

- İddianameden

Bakırköy Cumhuriyet Başsavcılığınca hazırlanan iddianamede, Hürriyet Gazetesi Sorumlu Müdürü İzzet Doğan, Yeniçağ Gazetesi Sorumlu Müdürü Yusuf Timuçin Mert, Dokuz Sütun Gazetesi Sorumlu Müdürü Azize Şenbülbül şüpheli sıfatıyla, Abdülkadir Uslu ise müşteki olarak yer aldı. 

Şehit Cumhuriyet Savcısı Mehmet Selim Kiraz'ın, İstanbul Adalet Sarayı'ndaki odasında 31 Mart 2015'te teröristlerce rehin alınmasına ilişkin görüntülerin Hürriyet, Yeniçağ ve Dokuz Sütun gazetelerinde 1 Nisan'da manşette yer aldığı kaydedilen iddianamede, basın-yayın organlarındaki haber ve fotoğraflar nedeniyle müştekinin suç duyurusunda bulunduğu hatırlatıldı. 

Uslu'nun Mehmet Selim Kiraz'ın şahsında Türkiye Cumhuriyeti Devleti'nin hedef alındığını, devlet otoritesi ile saygınlığını zayıflatma, tahkir amacı taşındığını, aynı zamanda da örgütün propagandasının yapılarak, örgütün tehdit ve korkutucu gücünün etkinleştirildiğini ve söz konusu basın-yayın organlarının terör örgütünün propagandasını yaptığını savunduğu belirtilen iddianamede, şunlar kaydedildi: 

''Yapılan itiraz üzerine Bakırköy 2. Sulh Hakimliğinin kararıyla gazetelerde yer alan görüntülerin ve haberlerin niteliği göz önüne alındığında delillerin takdirinin mahkemeye ait olduğu gerekçesiyle takipsizlik kararının kaldırıldığı ve kararın kesin olması nedeniyle dava açma zaruretinin hasıl olduğu, şüphelilerin sorumlu yazı işleri müdürü oldukları gazetelerde yayınlanan görüntü ve haberlerin atılı suçun unsurlarını taşıdığı anlaşılmıştır.'' 

İddianamede, Hürriyet Gazetesi Sorumlu Müdürü İzzet Doğan, Yeniçağ Gazetesi Sorumlu Müdürü Yusuf Timuçin Mert ve Dokuz Sütun Gazetesi Sorumlu Müdürü Azize Şenbülbül hakkında, ''terör örgütü propagandası yapmak'' suçundan ayrı ayrı 7,5 yıla kadar hapis cezası isteniyor.