Biyoçeşitlilik Proje Sorumlumuz Nihan Temiz Ataş’ın Birleşik Krallık Parlamentosu’na yaptığı tarihi konuşmaydı. 22 Mart Salı günü İngiliz karar alıcılara Atık Oyunları raporumuzun sonuçlarını aktaran Nihan, konuşmasında toprağa gelişigüzel terk edilen ve zaman zaman yakılan plastik atıkların Türkiye’de çevre ve sağlık sorunlarına sebep olabileceğini vurguladı.

Konuşmasını İngiltere parlamento üyelerine şu soruyu sorarak noktaladı:

Plastik atık ihracatının yasaklanması için daha ne kadar beklememiz gerekiyor? Bu durumdan ciddi şekilde etkilenen pek çok insan, pek çok küçük hayvan, pek çok ülke var. Birleşik Krallık’ın kendi atıklarını kendi sınırları içinde yönetmesi için daha ne kadar beklememiz gerekiyor?

Diğer önemli gelişme ise İngiltere Başbakanı’na yapılan imza teslimiydi. Çok kısa sürede Türkiye’den 76.000 kişi kampanyamıza katıldı ve İngiltere’den Türkiye’ye plastik atık gönderiminin yasaklanması için imza verdi.

24 Mart Perşembe günü Türkiye saatiyle saat 12.00’de bu imzaları İngiltere Başbakanlık Ofisi’ne teslim ettik. Talebimiz basit: “Çevre ve sağlık sorunlarına yol açan plastik atıklarınızı kilometrelerce uzakta Türkiye’ye göndermekten vazgeçin.”

Türkiye’ye Avrupa’dan ithal edilen plastik atıkların üçte birinden fazlası İngiltere’den geliyor. Türkiye 2021’de plastik atık ithalatına kısıtlama getirdi fakat İngiltere sorumluluklarından kaçarak çöplerini Türkiye ve Malezya gibi ülkelere göndermeye devam ediyor.

Rekortmen İngiltere!

2019 ve 2020’de İngiltere’den Türkiye’ye rekor seviyede plastik atık gönderilmişti. Bu atıkların bazıları doğaya atıldı ve yakıldı. Şimdi bu İngiliz çöpleri Türkiye’de zehir saçıyor ve insanların hayatını karartmaya devam ediyor.

Kendi ülkesinde plastiksiz bir gelecek için adımlar atan İngiltere, plastik atıklarını denizaşırı ülkelere göndererek plastik kirliliği krizini derinleştiriyor.