Dünya genelinde termometrelerin dereceleri artmaya başladı. İnsan aktivitelerinin artışı, sanayi atıkları, çevre kirliliği, fabrika dumanlarından çıkan gazların çevreye verdiği zarar gibi sebepler görünüşe göre iklim değişikliğine etki etmektedir.

Dünya genelinde sıcaklıklar hızlı bir şekilde artmaktadır ve buda insanları ve doğayı kötü bir şekilde etkilemektedir. İklim değişikliğinin etkisiyle beraber tüm dünya kuraklık, suların yükselmesi ve canlı türlerinin yok olması tehlikesiyle karşı karşıya kalmaktadır.

İklim değişikliği çözülmesi gereken sorunlardan biridir ve bu konuda çözüm olabilecek seçenekler ve çözümler mevcut.

İklim değişikliği nedir?

Mevsimler uzun yıllar boyunca ortalama sıcaklıkta devam etti. İklim değişikliği ise dünya üzerinde sıcaklıkların değişimini tanımlamaktadır.

İklim değişikliğinin hızla artmasındaki bazı sebepler insanların kömür ve gaz kullanımı, fabrikalar ve ulaşım araçlarının kullanımı gelmektedir.

Fosil yakıtların keşfedilmesiyle beraber dünyada karbondioksit gazı hızlıca yayılmaya başladı. Bu gazlar güneşin sıcaklığını arttırıyor bu yüzden dünyanın sıcaklığı da artışa geçiyor.

Dünya şu anda 19. Yüzyıla oranla 1.2 santigrat daha sıcak ve atmosferdeki karbondioksit oranı ise yüzde 50 arttı.

İklim değişikliğinin etkileri nedir?

Yüksek sıcaklıklar yoğun olarak durumu etkiliyor. İklim değişikliği özellikle de yaşamları ve yaşam kaynaklarını etkilemektedir.

Yüksek sıcaklıkların artışıyla beraber bazı bölgeler yaşanılamayacak hale gelebilir, özellikle tarım arazilerinde kuraklık gerçekleşebilir. Bazı yerlerde ise tam tersi bir etki gerçekleşebilir. Örneğin Almanya, Çin, Belçika gibi ülkelerde yağışlar artabilir ve sel baskınları oluşabilir.

Gelişmemiş ülkeler bu durum karşısında finansal destek sağlayamamalarından ötürü iklim değişikliği karşısında zorlu günler bekleniyor. Gelişmiş ülkelerde bir çok tarım arazileri sahip insanlar, iklim değişikliği ve bunun sonucunda gerçekleşmesi beklenen zararları azaltmak için gerekli önlemler almaya başladı.

Dünya genelinde nasıl etki edecek?

İklim değişikliği dünyanın birçok bölgesinde farklı etkilere sahip olacak. Bazı bölgeler diğerlerine oranla daha sıcak olabilir, bazı bölgeler daha fazla yağış alabilir ve bazılarında ise kuraklık sorunuyla baş başa kalınabilir.

Eğer ki sıcaklık 1.5 C altına inmezse olması muhtemel olaylar:

  • İngiltere ve Avrupa genelinde yağışların hızla artmasıyla beraber su baskınları gerçekleşebilir
  • Orta Doğu ise kuraklıkla baş başa kalabilir.
  • Pasifik Okyanusu’nda bulunan adalar su altında kalabilir.
  • ABD’nin batısında kuraklık gerçekleşirken diğer bölgelerinde fırtınalar artabilir.
  • Avustralya ise aşırı sıcaklar ve kuraklıkla mücadele etmek zorunda kalacak.

Hükümetler bu konuda neler yapıyor?

Paris Anlaşması için imzaların atılması sonucunda bir çok ülke dünyanın sıcaklığının 1.5 C tutacağına dair söz verdi.

İngiltere, iklim değişikliğiyle alakalı COP26 zirvesi gerçekleştirdi ve ülkeler 2030 yılına kadar karbon azalımına ilişkin yeni düzenlemeler oluşturdu. Birçok ülke 2050 yılına kadar sıfır karbon için çalışacaklarına dair konusunda söz verdiler. Sıfır karbon ise sera gazı emisyonlarını mümkün olduğunca azaltıp atmosferden eşdeğer bir miktarı emerek kalan emisyonları dengelemek anlamına gelir.

Uzmanlar bu çalışmaların başarılı olabileceği konusunda hemfikir, ancak hükümetlerin, iş insanlarının ve bireylerinde bu konuda çalışmalar yapması gerekmektedir.

Bireyler neler yapabilir?

İklim değişikliğindeki büyük değişiklikler hükümetlerin ve iş insanlarının yaptıkları değişiklerileriyle gerçekleşir ancak bilim insanlarına göre küçük değişikliklerin az da olsa etkisinin olduğunu söyler.

Bunlar:

  • Daha az uçak bileti alın
  • Araç kullanmayın ya da elektrikli araçlar kullanın
  • Gazlı ısıtma sisteminden elektrikli ısı pompasına geçiş yapın
  • Atıklarınızı ayrıştırın