AĞRI (AA) - SITKI YILDIZ / ABDULLAH SÖYLEMEZ - Ağrı'da denizden yüksekliği 2 bin 250 metre olan Balık Gölü ile çevresinde bulunan köylere, kar kalınlığının 7 metreyi aştığı yolun ekiplerce açılmasıyla yaklaşık 6 aylık aradan sonra ulaşılabilecek.

Taşlıçay ilçesine bağlı Tanyolu ve Adakent köyleri ile 4 mezranın bulunduğu Balık Göl bölgesi yolu, yaklaşık 6 aydır yer yer 7 metreyi bulan kar nedeniyle ulaşıma kapalı bulunuyor.

Kış aylarında yapılan tüm çalışmalara rağmen doğa şartlarının açılmasına izin vermediği yol, İlçe Özel İdaresi karla mücadele ekiplerinin ancak nisan ayında başlattığı ve yaklaşık 20 gün süren çalışmayla açılabiliyor.

Bu yıl da kış şartlarının uzun sürmesi nedeniyle nisan ayı sonunda başlatılan karla mücadele çalışması, ekiplerin zor şartlarla mücadelesine sahne oluyor.

- Köyler kış başlamadan boşalıyor

Kış şartlarının yolu 6 ay boyunca kapalı tuttuğunu bilen Balık Bölü çevresindeki köylerde yaşayan vatandaşlar, sonbaharda Iğdır ile Ağrı'nın Doğubayazıt ilçesine göç ediyor.

Göçün olması ve insanların zorlu kış şartlarını bölgede geçirmemesi nedeniyle 6 ay boyunca çalışma yapılamayan yol, ilkbaharda birlikte tekrar ulaşıma açılıyor.

6 kişilik ekip ve 4 iş makinesiyle 3 gündür bölgede çalışma yürüten karla mücadele ekipleri de yer yer 7 metre yüksekliği bulan karla mücadele ediyor.

Zaman zaman fırtınayla da mücadele etmek zorunda kalan ekipler, 35 kilometrelik yolun yarısını hummalı çalışma sonucu ulaşıma açabildi.

Kış mevsimi boyunca yoğun kar yağışı alan zorlu coğrafyada aralıksız çalışmalarını sürdüren ekipler, ilçeye bağlı son yerleşim yeri olan Adakent köyüne ulaşmak için çalışmalarına devam ediyor.

-"Yolun bazı yerlerinde 7-8 metreyi bulan kar kalınlığı var"

Taşlıçay İlçe Özel İdaresi Şantiye Şefi Nimet Özbey, AA muhabirine yaptığı açıklamada, bölgede kış mevsiminin çetin geçtiğini ve son yılların en fazla kar yağışının görüldüğünü söyledi.

Bahar mevsiminde yüksek kesimlerde beyaz örtünün halen hakim olduğunu ve kar kalınlığı nedeniyle çalışmaların yavaş yavaş ilerlediğini dile getiren Özbey, şöyle konuştu:

"Balık Gölü ve çevresindeki 5 köyün yolları kış mevsiminden bu yana kapalı. Yazın burada olan köylüler kışın evlerini Iğdır ve Doğubayazıt'a götürdüğü için köyler boş kalınca yollar açılamıyor. Yol açma çalışmalarımız devam ediyor. Yolun bazı yerlerinde 7-8 metreyi bulan kar kalınlığı var. İnşallah en geç bir hafta içerisinde yolumuzu ulaşıma açacağız."

-"Geçen sene 20 gün önce biz bu yolu açmıştık"

Ağrı merkez ve batı illerinde yaşayanları, nisan ayında 7 metreye varan kar kalınlığını inandıramadıklarını ifade eden Özbey, Ağrı'da kış ve yaz mevsimlerinin bir arada yaşandığını kaydetti.

Yolun geri kalan bölümünde kar kalınlığının daha fazla olduğuna işaret eden Özbey, "Bir dozer, kepçe ve greyderle çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Yolun yarısını açabildik. Önümüzde Adakent köyü ve Yaylacık bölgesi var. Adakent'te en az 10 metrelik kar bizi bekliyor. Greyder yolu açamadığı için paletli dozerle açıyoruz. Arkasından greyder ve kepçe de takip edip yolu temizliyor. Geçen yıla göre bu yıl kış çok zor geçti. Geçen sene 20 gün önce biz bu yolu açmıştık." diye konuştu.

Kepçe operatörü Yakup Yavuz ise çalıştıkları bölgede Türkiye'nin en yüksek rakımlı gölünün olduğunu belirterek, bir an önce yolları ulaşıma açmak için ellerinden geleni yaptıklarını aktardı.

Kaynak: aa