NUR SULTAN/BAKÜ (AA) - Kazakistan ve Azerbaycan'da Sovyetler Birliği'nin İkinci Dünya Savaşı'nda Nazi Almanyası'nı yenilgiye uğratması vesilesiyle kutlanan 9 Mayıs Zafer Günü'nde çeşitli etkinlikler yapıldı.

Kazakistan'ın başkenti Nur Sultan'da Zafer Günü kutlamaları 20 bin kişinin katıldığı "Ölümsüz Alay" yürüyüşüyle başladı.

Ellerinde savaşa katılan dedelerinin fotoğraflarıyla Kazak Yeli Meydanı'ndan Vatan Koruyucuları Anıtı'na yürüyen halk, burada "sönmez ateşe" çiçekler bıraktı, fotoğraflar çektirdi.

Anıtın bulunduğu park alanında kurulan çadırlarda savaş gazilerine yemek ikram edildi.

Zafer Günü münasebetiyle şehrin park ve açık alanlarında çeşitli konserler yapıldı.

Cumhurbaşkanı Kasım Cömert Tokayev, Vatan Koruyucuları Anıtı'na çiçek bıraktı ve burada savaş gazileriyle bir araya geldi.

Halkın Zafer Günü'nü sosyal medya üzerinden kutlayan Tokayev, Kazakistanlı asker ve işçilerin faşizmin yenilgiye uğratılmasına büyük katkı sağladığını belirterek, "Onların eşi görülmemiş kahramanlığı sonsuza dek unutulmayacaktır." ifadesini kullandı.

- Azerbaycan'da kutlamalar

Azerbaycan'da, Sovyet ordusunun Nazi Almanyası'nı yenilgiye uğratmasının 74. yıl dönümü dolayısıyla etkinlikler yapıldı.

Başkent Bakü'de, "Sovyetler Birliği Kahramanı" Azerbaycanlı General Hezi Aslanov'un mezarı başında tören düzenlendi.

Törene, Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, eşi Mihriban Aliyeva ve devlet erkanı katıldı.

Askeri marşların söylendiği ve geçit töreninin yapıldığı etkinlikte Aliyev, Aslanov'un anıt mezarına çelenk bıraktı.

Aliyev, törene katılan 2. Dünya Savaşı gazilerini Zafer Günü dolayısıyla kutladı.

Zafer Günü kapsamında bir diğer "Sovyetler Birliği Kahramanı" Mehdi Hüseyinzade'nin Bakü'deki anıtı önünde de tören yapıldı.

İkinci Dünya Savaşı gazileri, askeri yetkililer ve çok sayıda Azerbaycanlının katıldığı törende, anıta çelenk bırakıldı.

Sovyetler Birliği'nin Nazi Almanyası'nı yendiği gün olarak kabul edilen 9 Mayıs, birçok eski Sovyet ülkesinde Zafer Günü olarak kutlanıyor.

İkinci Dünya Savaşı'nda Sovyet ordusu saflarında 640 binden fazla Azerbaycanlı görev yaptı ve 300 binden fazlası savaşta hayatını kaybetti. 130 Azerbaycanlıya "Sovyetler Birliği Kahramanı" unvanı verildi.

Savaş boyunca Sovyet ordusunun yakıt ihtiyacının yüzde 80'i, motor yağı ihtiyacının yüzde 90'ı Azerbaycan tarafından karşılandı.

Kaynak: aa