SAMSUN (AA) - Samsun'da "Türk Mutfağı Haftası" etkinlikleri kapsamında, ev hanımlarının hazırladığı yöresel lezzetler tadıldı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın eşi Emine Erdoğan'ın öncülüğünde kutlanan "Türk Mutfağı Haftası" kapsamında, İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü bahçesinde, İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü, Karadeniz Aşçılar ve Turizmciler Birliği Derneği, Samsun Turizm İşadamları Derneği ve Samsun Turizmciler Derneği iş birliğinde düzenlenen etkinlikte Samsun mutfağının lezzetleri tanıtıldı.

Yöresel lezzetlerde ot yemekleri öne çıkarken bölgede "kaldırık", "kaldırak" ya da "kaldırayak" olarak bilinen otla yapılan yemekler talep gördü.

İl Kültür ve Turizm Müdürü Adnan İpekdal, AA muhabirine, "Türk Mutfağı Haftası" etkinliklerinin bundan sonraki yıllarda geleneksel hale geleceğine inandığını söyledi.

Tüm yurtta başlatılan etkinliklerin Samsun'da da sürdüğünü belirten İpekdal, 81 ilin mutfağı ile yöresel ürünlerinin etkinlikte tanıtıldığını vurguladı.

Karadeniz Bölgesi ve Samsun'da sebze ve ot ağırlıklı yemeklerin öne çıktığına işaret eden İpekdal, "Ot yemekleri üzerine Samsun önemli bir merkez konumunda. Gastronomi turizmi konusunda da Samsun'umuz önemli bir değer taşıyor." dedi.

İpekdal, etkinlikte yöresel yemeklerin tanıtımının yanı sıra girişimci kadınların aile ekonomilerine katkı sağladığını da sözlerine ekledi.

Etkinliğe katılan Sezgin Moral, "kaldırak" otundan yaptığı kavurmanın çok beğenildiğini söyledi.

Karadeniz Bölgesi'nde nemli ortamları seven "kaldırak otu"ndan farklı yemekler yapıldığını anlatan Moral, "Çiçeğinden ve dalından kavurma yapıyoruz. Yaprağından sarma yapıyoruz. Dalından yine turşu yapıyoruz. Çok lezzetli bir bitkimiz. Daha çok Karadeniz Bölgesi'nde yetişiyor." dedi.

Mayıs ayında yetişen otu doğadan topladıklarını belirten Moral, "İlk önce yıkayıp temizlenip haşlanıyor. Soğan, köy yumurtası, sarımsak ve baharatlarla kavuruyoruz. Turşusu ise haşlanıp sirke, sarımsak ve limonla yapılıyor. Yaprağını ise lahana gibi üzüm yaprağı gibi sararak yapıyoruz. Üzerine sarımsaklı yoğurt döküyoruz. İsteyen mısır unu ile isteyen pirinç ile bulgurla sarıyor. Hepsinin lezzeti de çok güzel oluyor." ifadelerini kullandı.