Geleneksel Sanatlar Akademisi’nde düzenlenen söyleşide, Kaligrafi Ustaları Erhan Olcay, Emrah Yücel ve İbrahim Kuş dinleyicileri bilgilendirdi.
“Yazmazsanız unutursunuz”
Yazmanın önemini vurgulayan kaligrafi ustası Emrah Yücel, “Biz yazıyı resmediyoruz yani yazı ressamıyız. Bir sanatçı yazıyı resmederken mutlaka kendi topraklarından da bir şeyler yüklemesi gerekiyor. Yazı çok geniş ve büyük kültüre sahiptir. Ne kadar zeki olursanız olun mutlaka yazmanız gerekiyor. Yazmazsanız unutursunuz. En önemlisi de yazıyı yazmak değil, bilmek önemlidir’’ dedi.

“Kaligrafi doğru ve güzel olmalı”
Günümüz kaligrafisinde doğru ve yanlış olan yaklaşımlara değinen Erhan Olcay, ‘’Kaligrafinin öncelikle doğru ve güzel olması gerekiyor. Bir yazının güzel olmasından önce kesinlikle doğru olmasına bakmanız gerekiyor. Ülkemizde maalesef Youwin estetik algı çok fazla gelişmemiştir ve en büyük sorunda budur. Sürekli iyi örneklere bakıp gözümüzü terbiye etmemiz lazım’’ diyerek dinleyicilere örnekler gösterdi.

“En güzel örnekler ülkemizde”
Hat sanatına da değinen konuşmacılar, ‘’Dünyanın en güzel hat sanatları ülkemizde yazılmıştır. Fakat kaligrafide iyi örnekler yok. Kaligrafi ne kadar tasarlansa da yazının her yerindedir. Kaligrafi araçları gelişmeye başladı ve bununla birlikte yeni arayışlarda ortaya çıkmıştır’’ diyerek dinleyicilere bilgiler verdiler.

Türkiyede sadece iki kişi de var
Kaligrafi Ustaları Emrah Yücel ve Erhan Olcay uluslar arası bir kaligrafi cemiyeti olan (CLASS) The Calligraphy and Lettering Arts Society’ e üye. Türkiye ‘de sadece Emrah Yücel ve Erhan Olcay CLASS’ın diplomasına sahip.