TRABLUS (AA) - Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı (YTB) heyeti, Türkiye mezunu Libyalılarla başkent Trablus’ta düzenlenen toplantıda bir araya geldi.

Programın açılış konuşmasını yapan YTB Başkanı Danışmanı Doç Dr. Oğuzhan Aydın, Libya ve Türkiye’nin "bir elmanın iki yarısı" gibi olduğunu söyledi.

Türkiye’de okuyan Libyalıların adeta burada Türkiye’nin gönül elçileri olduğunun altını çizen Aydın, “İnşallah bundan sonra Türkiye ile Libya arasındaki sosyal, siyasi ve kültürel irtibatlar daha fazla olacak.” dedi.

Gözünü budaktan esirgemeyen cihangir anlamına gelen “Trablus kuşağını kuşanmak” vecizesinin, Anadolu’da türkülerde kullanıldığına dikkati çeken Aydın, iki ülkenin yüzyıllardır kültür alışverişinde bulunduğuna vurgu yaptı.

Aydın, Azerbaycanlı Aşık Mikail Azaflı’nın “Bir kartalın ganadıyıh / Bir babanın evladıyıh / Bir milletin damadıyıh / Bizim eller sizin eller.” mısralarını hatırlatarak, “İllerimiz farklı olsa da gönüllerimiz bir atıyor. Kıblemiz Kabe, Peygamberimiz Muhammed Mustafa (s.a.v.). Duygularımız bir, düşüncelerimiz bir.” ifadelerini kullandı.

- Büyükelçi Yılmaz’dan genç mezunlara tavsiyeler

Türkiye’nin Trablus Büyükelçisi Kenan Yılmaz ise konuşmasında, eğitimin iki ülke arasındaki kardeşlik ve dostluk bağlarının canlı tutulmasında en önemli unsurlardan biri olduğunun altını çizdi.

Türkiye mezunlarından iki ülke arasındaki ilişkileri daha güçlü hale getirmeleri için çalışmalarını beklediklerini ifade eden Yılmaz, genç mezunlara, “Kendinize ve becerilerinize daima güvenin, girişken olun, öncülük edip çok boyutlu düşünün. Ülkemiz ve Libya arasındaki ilişkilerin siyasi ve ticari yönüne ilaveten sanat, kültür, sağlık ve spor gibi boyutlarıyla da ilgilenin.” tavsiyelerinde bulundu.

Libyalı öğrencilerin eğitim alanına gösterdikleri ilgiden ve YTB’nin her yıl Türkiye bursları vesilesiyle onlarca Libyalı öğrenciye burs vermesinden son derece mutlu olduklarını belirten Yılmaz şunları kaydetti:

“Bu program sayesinde Libyalı öğrencilerimiz, kalitesini dünyaya ispat etmiş üniversitelerde yetişmekte ve ülkemizi daha yakından tanıma fırsatı da bulabilmekteler. Üniversitelerimizin başarılarıyla övünç duyduğumuz gibi üniversitelerden mezun olan Libyalı öğrencilerimizle de iftihar ediyoruz.”

Buluşmaya Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı (TİKA) Libya Koordinatörü Gıyaseddin Karatepe, Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) Libya Genel Sekreteri Sinan Kaya’nın yanı sıra diğer davetliler katıldı. Toplantı sonunda davetlilere ikramda bulunuldu.

Kaynak: aa