15 Temmuz'da Türkiye FETÖ darbe girişimiyle karşı kaşıya kalmış, gencinden yaşlısına tüm Türkiye sokaklara inerek, hain girişime 'dur' demişti. 

Darbe girişimi gecesi çıkan çatışmalarda aralarında AK Parti'nin isim babası sayılan Erol Olçak, 16 yaşındaki oğlu Abdullah Olçak, Yeni Şafak gazetecisi Mustafa Cambaz, Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Mustafa Varank'ın ağabeyi Prof. Dr. İlhan Varank'ın da bulunduğu en az 265 kişi şehit olmuş, bin 500'den fazla kişi yaralanmıştı. 

15 Temmuz'la ilgili Cumhurbaşkanı Erdoğan, 1 Ekim'de Adli Yıl Açılış Töreni'ndeki konuşmasında "15 Temmuz bilincini oluşturmak ve her daim diri canlı ve etkin kılmak bu ülke sevdalılarının boynunun borcu. Bu borç her şeyden ve herkesten önce 15 Temmuz’un tüm şehitleri ve gazilerine olan borcumuz. Unutmamak gerekir ki, bilgi bilince dönüşünce kalıcılaşır, etkinleşir" derken Başbakan Binali Yıldırım, 10 Ağustos'taki Türkiye İhracatçılar Meclisi üyeleri ile istişare toplantısında  "Bizi tekrar hırslandıran milat 15 Temmuz'dur. 15 Temmuz Türkiye'nin yeni bir ufka doğru yol aldığı günlerin başlangıcıdır" ifadesini kullandı. 

Akşam Gazetesi yazarı Prof. Dr. Yaşar Hacısalihoğlu, bugün köşesinde kaleme aldığı '15 Temmuz bilinci...' başlıklı yazısında '15 Temmuz  ülkemizin başta devlet mekanizmasının tüm dişlilerine ve ülkenin tüm odak noktalarına nüfuz eden ve iradesi başka devletlere bağlı olan bir ihanet şebekesinin tüm ağlarının dağıtılmasıyla başlayacak olan bir diriliştir' dedi. 

İşte Prof. Hacısalihoğlu'nun yazısından satır başları: 

15 Temmuz bilinci; o gecenin içeriğini, anlamını ancak doğru bir biçimde kıymetlendirerek yerleşik kılınabilir. Her şeyden önce bir kez daha altını çizmek gerekir ki, 15 Temmuz direnişi, yeniden dirilişin miladıdır. Bu milat; ülkemizin başta devlet mekanizmasının tüm dişlilerine ve ülkenin tüm odak noktalarına nüfuz eden ve iradesi başka devletlere bağlı olan bir ihanet şebekesinin tüm ağlarının dağıtılmasıyla başlayacak olan bir diriliştir. Bunun için FETÖ ihanet şebekesinin geçtiği, uğradığı, temas kurduğu tüm dokular bütünüyle kazınmalıdır. Bu konuda hiçbir müsamaha ve kayırma asla yaşanmamalıdır. Kılı kırk yararak, doğru, haklı, titiz bir virüs temizliği yapılmalıdır ki, yeniden dirilişin, yükselişin, yeniden inşa sürecinin aksamasına yol açılmasın.

15 Temmuz bilincinin zemininde FETÖ eliyle yıpratılan tüm kurumlar, yeniden inşa süreciyle çok güçlü bir şekilde yapılanmalı ve devlet- millet birlikteliğinin sarsılmaz kaleleri haline gelmelidir.

Bundan sonra ülkenin tüm kurumları hiçbir karanlık yapının, Türkiye karşıtı hiçbir devletin varlığına imkân vermeyecek ölçüde kuvvetli olmalıdır.

15 Temmuz bilinci ortaya açık olarak koymaktadır ki, bu ülke istiklalinden ve demokrasisinden taviz vermez ve ülkesinin bağımsızlığı, milletinin özgür iradesine hiç kimse ipotek koyamaz.

'15 TEMMUZ DEVLET-MİLLET BÜTÜNLEŞMESİNİN GÜCE DÖNÜŞMESİDİR'

15 Temmuz bilinci; devlet- millet bütünleşmesinin güce dönüşmesinin, güçlü ve yılmaz liderliğin özgüven ve direnç önderliğinin inşasıdır.

15 Temmuz bilinci; geniş halk kitlelerinin bağımsızlık ve demokrasi zemininde yeniden çok daha güçlü olarak milletleşme iradesinin tecellisidir.

15 Temmuz bilinci; Türkiye'nin Türkiye'den yönetilme kararlılığıdır.

15 Temmuz bilinci; bu ülkenin geleceğine ipotek koymak isteyen, terörle önünü kesmek isteyen, ülkeyi sürekli güvenlik sorunlarıyla içe kapatarak bölgesindeki gelişmelerden ve imkânlardan uzak tutmaya çalışanlara karşı tek yürek, tek vücut olmanın adıdır.

15 Temmuz bilinci; bu ülkenin güzel insanlarını birbirine düşman kılmaya, toplumu kutuplaştırmaya yönelik her türlü kirli ve karanlık tezgâhlara son vermenin direncidir.

'15 TEMMUZ TÜM DÜNYAYA VERİLEN TARİHİ BİR DERSTİR'

15 Temmuz bilinci; ülkesine sevdalı, istiklal tutkunu, iradesinin değerini bilen bir milletin tüm dünyaya verdiği tarihi bir derstir.

15 Temmuz bilinci; sadece Türkiye'nin istiklali için değil dünyanın tüm mazlum halklarının geleceklerine dair ilham kaynağı, özgüven meşalesi, tüm zalimlere karşı kenetlenme şuurudur.

15 Temmuz bilinci; Yenikapı ruhuyla taçlandırılan, ülkenin her renkten, her yöreden, her anlayıştan, her görüşten memleket sevdalısının tek bayrak, tek devlet, tek millet, tek vatan kararlılığında buluşmasıdır.

15 Temmuz bilinci; dar siyasi çıkarlar uğruna, millet nezdinde oluşan birlik ruhunu zedeleyenlere karşı, yapay kutuplaştırma çabalarına karşı millet iradesinin erdemli duruşudur.

15 Temmuz bilinci; yeni Türkiye’nin istiklal yürüyüşüdür…