Her yıl Ağustos ayı itibariyle üniversite sınav sonuçları açıklanıyor ve üniversite öğrencilerinin barınma telaşı başlıyor. Kimi öğrenciler hali hazırda oturdukları evi değiştirmek isterken, kimileri de bambaşka bir şehre taşınarak sıfırdan kiralık daire arayışına giriyor. Elbette her öğrenci direkt olarak ev kiralama seçeneğini tercih etmiyor. İlk olarak yurt seçeneklerini değerlendiren öğrenci sayısı da çok. Ancak devlet yurtlarında yer bulmak oldukça zor. Sınav sonuçları açıklandıktan kısa bir süre sonra kontenjanlar doluyor. Özel üniversite yurtlarının fiyatları da cep yaktığından, öğrenciler bu ücreti eve yatırmayı tercih ediyor.

Üniversitelilerin kiralık daire arayışı, emlak piyasasına da büyük bir hareketlilik getiriyor. Öğrencilerin ikamet etmeyi tercih ettikleri belli başlı ilçeler var. Özellikle bu ilçelerde kiralık daire piyasası hareketli günler geçiriyor. Türkiye’nin en büyük üç şehri olan İstanbul, Ankara ve İzmir için öğrencilerin tercih ettikleri ilçelere Esenler, Esenyurt, Kadıköy, Pendik, Buca, Bornova, Sincan, Keçiören ve Gölbaşı örnek verilebilir.
Türkiye’nin metropolü olan İstanbul pahalı bir şehir ve bu pahalılık kira fiyatlarına da yansıyor. Kısıtlı bütçesi olan öğrenciler uygun fiyatlı ilçelerde konaklamayı tercih ederken, bütçesi daha rahat olan öğrenciler fiyatların daha yüksek olduğu ilçelerde de konaklayabiliyor. İstanbul’da bu duruma örnek olarak Pendik ve Kadıköy ilçelerinden söz edebiliriz. Kadıköy, pek çok öğrencinin konaklamayı istediği bir ilçe. Kadıköy’ün merkezi konumu ve gelişmiş toplu taşıma ağı kadar, sosyal hayatın içerisinde oluşu da öğrencilerin ilgisini çekiyor. Ancak Zingat.com bölge raporuna baktığımız zaman Kadıköy kiralık daire seçeneklerinin ortalama fiyatının 2200 TL civarında olduğunu görüyoruz. Bu fiyat, öğrenci bütçesi için zorlayıcı olabiliyor. Bu durumda daha uygun fiyatlı ilçeler öğrencilerin radarına giriyor. Yine İstanbul Anadolu yakasında bulunan Pendik kiralık daire fiyatları ortalama 1000 TL civarında. Görüldüğü gibi iki fiyatın arasında büyük fark var. Bu nedenle sınırlı bütçesi olan öğrenciler Kadıköy’de ikamet etmektense Pendik’te daire tutmayı tercih ediyor. Elbette mutlaka Kadıköy kiralık daire seçenekleri ile ilgilenen kişiler de mevcut. Bu öğrenciler bazen 2 ya da 3 arkadaş bir araya gelerek eve çıkmayı ve kira bütçesini bölüşmeyi tercih ediyor.
Öğrencilerin kiralık daire tutma sürecinde ev arkadaşı arayışı her zaman mevcut. Bunu bazı rakamlardan da görebiliyoruz. Emlak kurumlarının yaptıkları piyasa araştırmalarına göre bu yıl 100 bin öğrencinin kiralık daire tutması bekleniyor. Bununla birlikte kiralanacak daire sayısının da 35-40 bin civarında olması öngörülüyor. Bu rakamlar, ne kadar çok öğrencinin arkadaşları ile birlikte eve çıkmayı tercih edeceğini gözler önüne seriyor.
Emlakçılar Odasının beyanına göre bu yıl İstanbul kiralık daire seçeneklerinin fiyatlarında yüzde 20 ila 25 arasında düşüş oldu. Bu durum pek çok öğrencinin rahatlıkla yaşam standartlarına ve bütçelerine uygun kiralık daireyi tutabilecekleri anlamına geliyor. Elbette düşüş tüm ilçeler için geçerli değil. İstanbul’un bazı ilçelerinde kira fiyatlarının artmış olduğu da biliniyor. Bu durumda İstanbul’a taşınacak olan üniversite öğrencilerinin önce iyi bir piyasa araştırması yapmaları ve sonrasında kiralık daire ilanlarına bakmaları gerekiyor.
Zingat.com’un bölge raporları İstanbul’un ilçeleri ve hatta bu ilçelerin içindeki mahalleleri ile ilgili detaylı bilgiler veriyor. Siz de Zingat.com bölge raporlarına bakarak hangi ilçenin yaşam standartlarınıza ve bütçenize uygun olduğuna karar verebilir, Zingat.com bünyesindeki binlerce kiralık daire ilanının içerisinden hayallerinizdeki eve hızlı ve kolay bir şekilde ulaşabilirsiniz.