5816 sayılı kanun nedir? 5816 sayılı kanun maddeleri neler? Soruları vatandaşlar tarafından sıkça araştırılmaya başlandı. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın yeni anayasa çalışmasını yapacağını açıklaması ardından vatandaşlar yeni anayasa çalışmaları için görüşlerin sosyal medyadan duyurmaya başladı. Peki, 5816 sayılı kanun nedir? 5816 sayılı kanun maddeleri neler?

Yeni anayasa çalışmalarının yapılacağı ardından sosyal medyada gündem olan 5816 sayılı kanun ne zaman yürürlüğe girdi? 5186 sayılı kanunun maddeleri nedir ve ne demek gibi soruların yanıtı haberimizde derledik.

5816 sayılı kanun nedir? 5816 sayılı kanun maddeleri neler?

Mustafa Kemal Aleyhine İşlenen Suçlar Hakkında Kanun veya 5816 sayılı kanun, kamuoyunda anıldığı şekliyle Mustafa Kemal Koruma Kanunu, 25 Temmuz 1951'de kabul edilmiş Türkiye Cumhuriyeti kanunudur. Konusu, ülkenin kurucusu ve ilk Cumhurbaşkanı Mustafa Kemal’e karşı işlenecek suçlardır.

  • Madde 1 – Mustafa Kemal’e hatırasına alenen hakaret eden veya söven kimse bir yıldan üç yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır. Mustafa Kemal’e temsil eden heykel, büst ve abideleri veyahut Mustafa Kemal’in kabrini tahrip eden, kıran, bozan veya kirleten kimseye bir yıldan beş yıla kadar ağır hapis cezası verilir. Yukarki fıkralarda yazılı suçları işlemeye başkalarını teşvik eden kimse asıl fail gibi cezalandırılır.
  • Madde 2 – Birinci maddede yazılı suçlar; iki veya daha fazla kimseler tarafından toplu olarak veya umumi veya umuma açık mahallerde yahut basın vasıtasıyla işlenirse hükmolunacak ceza yarı nispetinde artırılır. Birinci maddenin ikinci fıkrasında yazılı suçlar zor kullanılarak işlenir veya bu suretle işlenmesine teşebbüs olunursa verilecek ceza bir misli artırılır.
  • Madde 3 – Bu kanunda yazılı suçlardan dolayı Cumhuriyet savcılıklarınca re'sen takibat yapılır.
  • Madde 4 – Bu kanun yayımı tarihinde yürürlüğe girer.
  • Madde 5 – Bu kanunu Adalet Bakanı yürütür.

5816 SAYILI KANUN NE ZAMAN ÇIKTI?

Mustafa Kemal aleyhine işlenen suçlar hakkında uygulamaya konan bu kanun, 25 Temmuz 1951 tarihinde kabul edilmiş ve 31 Temmuz 1951 tarihinde de Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girmiştir.