Doğu Akdeniz'de Türkiye ile Yunanistan arasındaki gerilim yükselirken, NATO nezdinde iki ülke arasında teknik görüşmeler de devam ediyor.

Avrupa Konseyi Başkanı Charles Michel ile görüşme gerçekleştiren Güney Kıbrıs Cumhurbaşkanı Nikos Anastasiadis, Türkiye hakkında açıklamalarda bulundu.

Anastasiadis, dün Yavuz gemisi için ilan edilen NAVTEX'e atıfta bulunarak, Ankara'nın bölgede provokasyonlarına devam ettirdiğini iddia etti. Rum lider, "Türkiye, Doğu Akdeniz'deki provokasyonlarına devam ediyor. Ne yazık ki dün Türkiye'nin ilan ettiği NAVTEX, Yavuz gemisinin yasa dışı sondaj faaliyetlerini uzattı. Kıbrıs her zaman diyaloğa hazırdır ancak tehdit altında değil" dedi.

BİR AÇIKLAMADA AB'DEN

Avrupa Komisyonu (AB) Başkanı Ursula von der Leyen ise, Türkiye ile AB arasındaki mesafenin giderek açıldığını belirterek, "Türkiye bazı sorunlar yaşayan bir bölgede bulunuyor. Milyonlarca göçmene ev sahipliği yapıyor, bunun için önemli ölçüde ekonomik yardımda bulunuyoruz. Ancak hiç bir şey komşularına gözdağı verme girişimlerini haklı çıkaramaz. Üye devletlerimiz olan Kıbrıs ve Yunanistan, her zaman meşru egemenlik haklarını koruma konusunda Avrupa'nın tam dayanışmasına güvenebilir" ifadelerini kullandı.