Ceza indirimi bekleyen mahkum yakınlarının merakla beklediği infaz rejimi değişikliği ile ilgili belirli bir aşamaya gelindi. TBMM’nin açılması ve yeni yasama yılının başlamasıyla birlikte yargı reformu kapsamında yapılacak değişiklikler merak konusu oldu. Yargı reformu içerisinde mahkum yakınlarının gözlerini çevirdiği infaz rejimi değişikliği ile ilgili ilk bilgileri CNN TÜRK canlı yayınında değerlendirildi.

CEZA İNFAZ DÜZENLEMESİ KİMLERİ KAPSAYACAK?

Cinsel suçlar, uyuşturucu madde ve örgütlü suçlar bu düzenlemeden yararlanamayacak. Bu suçların dışında başka bir suçtan hüküm giymiş olan kişi taslağın yasalaşması halinde infaz süresini tamamladıysa tahliye olabilecek.

İNFAZ SÜRESİ DEĞİŞİYOR

İkinci paketin içerisinde bulunan değişikliklerden birisi de infaz süresiyle ilgili olacak. Değişiklikle yer alan bilgilere göre infaz süresi üçte iki değil sürenin yarısı olacak. Yani 10 yıl ceza alan bir hükümlü 5 yıl cezanın infazını çekecek. Uygun şartlar oluşması durumunda da 10 yıl ceza alan kişi 4 yılını içeride bulunduktan sonra 1 yıl da denetimli serbestlikten yararlanabilecek.

ŞARTLI TAHLİYE NASIL OLACAK?

Mevcut sistemde şartlı tahliye olan biri eğer yeni bir suç işlerse hem yeni suçun cezasını hem de şartlı tahliyeden kalan suçun cezasını infaz ediyor. Düzenlemeyle birlikte yeni bir suç işlemesi halinde yeni cezanın yanı sıra, yeni cezanın 1 katı kadar eski cezadan infaz edilecek.

75 YAŞ ÜZERİNDEKİLER 5 YILA KADAR EVDE OLACAK

Yeni düzenlemede yer alan maddelerden biri de 75 yaş üzerindeki kişilerle ilgili. 75 yaşın üzerinde suç işleyen bir kişi eğer 5 yıla kadar ceza alırsa cezaevine girmeyecek ve cezası evde infaz edilecek. Bu sürenin üzerinde bir ceza alan kişiler ise cezaevine girecek.