Anayasa değişikliğinin tartışıldığı bugünlerde en çok merak edilen konuların başında MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin tutum değişikliği geliyor. Bilindiği üzere 7 Haziran seçimleri öncesi ve sonrasında MHP ve AK Parti, 2 farklı kutupta ilerlemiş, Bahçeli, AK Parti’ye PKK üzerinden yüklenmişti.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın hükümet değişimi ve Suriye politikasındaki hamlelerin MHP’yi sıkıştırdığını ifade eden Hürriyet Gazetesi yazarı Fikret Bila, bugünkü köşesinde kaleme aldığı “AK Parti-MHP ittifakı: Kalıcı olur mu?” başlıklı yazısında Bahçeli’nin Suriye ve PKK konusunda tutum değişikliğine giden AK Parti  ile buzları eriterek bir çıkış yolu açtığını belirtti.

İşte Bila’nın yazısından satır başları:

7 Haziran sonrasında AK Parti’yle koalisyon kurmayı reddeden Bahçeli bu kez ittifak kapısını açtı. Koalisyon fiilen kuruldu.

Bu ittifakın -Anayasa değişikliği Meclis’ten ve referandumdan geçerse- kalıcı hale dönüşmesi mümkündür. MHP, referandum sonrası özellikle bürokraside önemli görevleri üstlenebilir. Fiili koalisyon ortağı olarak devam etmeye yönelebilir. Siyasette MHP’nin geleceği ise seçim sistemine bağlı olur.

Mevcut seçim sistemi MHP’nin, dar bölge sistemi ise AK Parti’nin yararına olur.

Seçim sistemi konusunda iki parti arasında –şimdilik açıklanmayan- bir uzlaşma da sağlanmış olabilir.

Bahçeli’nin yarattığı bu ‘çıkış yolu’ndan dönmesi artık mümkün değildir.

Fikret Bila'nın yazısının tamamını okumak için tıklayınız...