Bakan Akar, gündeme ilişkin önemli açıklamalarda bulunuyor. Akar, Türkiye ve Libya arasında imzalanan tarihi anlaşmanın ardından rahatsız olan Yunanistan'ın Libya'nın Atina büyükelçisini sınır dışı etme kararı hakkında çok sert açıklamalarda bulundu. Akar ayrıca, Türkiye'nin NATO sürecinde yaşananları aktardı. Akar, YPG'nin terörist olarak tanınmasını NATO'ya net bir şekilde iletildiğini ve bütün dünyanın bunu böyle bileceğini söyledi.

Akar'ın açıklamalarından satır başları:

NATO TARTIŞMALARINA CEVAP

NATO, Türkiye ile daha güçlü ve daha anlamlıdır. Türkiye'nin sorgulanması anlamsızdır. NATO ortamında ülkemizin hak ve menfaatlerine ilişkin birtakım iddialar ortaya koyduğumuzda bu, NATO'ya karşı bir tavır olarak algılanmamalı.

YPG TERÖRİSTTİR, BÜTÜN DÜNYA BUNU BÖYLE BİLECEK

Biz YPG ve Baltık planlarının aynı anda kabul edilmesini istedik.

YPG teröristtir, PKK'nın Suriye koludur. Bunu asla değiştirmek gibi bir şey söz konusu değildir. Gayri resmi toplantılarda bütün milletler istisnasız haklısınız diyor. YPG'nin PKK'nın bir uzantısı olduğunu herkes anlıyor. Fakat politik sebeplerden dolayı herkes bunu dillendirmiyor.

Güney sınırlarımız NATO'nun da güney sınırları demektir. Dolayısıyla güney sınırlarımızı korurken bu NATO ve Avrupa'nın da güvenliği içindir.

TÜRKİYE-YUNANİSTAN-LİBYA ÜÇGENİ

Yunanistan'ın Libya'lı büyükelçiyi sınır dışı kararının bir acizlik, zafiyet olduğunu değerlendiriyoruz. Sonucu etkilemeyecek. Ne Türkiye'nin kendi hak ve hukukunun ne Kıbrıslı kardeşlerimizin hak ve hukukunun çiğnenmesine müsaade edeceğiz. Herhangi bir şekilde oldubittiye göz yummayacağız, izin vermeyeceğiz ve Türkiye'nin içinde olmadığı çözüm yollarının da hiçbir şekilde geçerli olmayacağını herkesin bilmesini istiyoruz. Libya Mutabakatı, hiçbir komşumuza karşı değil, iki egemen ülke Libya ve Türkiye'nin hak ve menfaatlerinin kollanması için yapılmıştır. Bu konuda sükunet, sabır, akıl ve mantıkla olaylara yaklaşmayı, uluslararası hukuka uygunluğu tavsiye ediyoruz. Bu mutabakatın tamamen uluslararası hukuka uygun olduğunu altını çizerek belirtmek istiyorum.

Türkiye'nin içinde olmadığı planlar yürümez, çünkü garantör ülkeyiz. (Doğu Akdeniz) Sorunun çözümü için tüm tarafları masaya davet ediyoruz.