AK Parti'nin, personel sayısı 500'ün altında olan işletmelere 150, 500 üstünde olan işletmelere 100 lira asgari ücret desteği verilmesi, ev hanımlarının evlerinde ürettikleri ürünlerin vergiden muaf tutulması, uyumlu mükelleflere vergi avantajı sağlanması, EPİAŞ'ta uzun vadeli elektrik satışlarının önünün açılması gibi düzenlemelerin de bulunduğu kanun teklifi TBMM Başkanlığı'na sunuldu.

İŞLETMELER İÇİN DESTEK

AK Parti Grup Başkanvekili Mehmet Muş, TBMM Başkanlığına sundukları kanun teklifinin detaylarını açıkladı.

Kanun teklifinin 18 maddeden oluştuğunu ve pek çok vatandaşı ilgilendirdiğini dile getiren Muş, teklifin en önemli maddelerinden birinin 2019 yılı içinde verecekleri asgari ücret desteği olduğunu belirtti.

Muş, kanun teklifiyle 500'ün altında personel çalıştıran işletmeler için 150 lira, 500'ün üstünde personel çalıştıran işletmeler için 100 lira asgari ücret desteği vereceklerini bildirdi.

EV HANIMLARININ ÜRÜNLERİNDEN VERGİ ALINMAYACAK

Muş, "Kanun teklifi içinde ev hanımlarının endüstriyel olmayacak şekilde kendi imkanlarıyla evlerinde yapıp üretecekleri ürünlerin internet veya elektronik ortamlar üzerinden satışından kaynaklanacak gelirlerin, 1 yıllık asgari brüt ücreti geçmeyecek tutarlarını vergiden istisna olmasını teklif ediyoruz. 2019 rakamları için söylersek 30 bin liraya kadar olan satışlarının vergiden istisna olmasını teklif ediyoruz." diye konuştu.

Vergisini zamanında ödeyen uyumlu mükelleflere yüzde 5 indirim yapıldığını hatırlatan Muş, "Mevcut kanunda 10 liradan fazla ödeme yapılmaması veya eksik ödeme yapılması durumunda uyumlu mükellefin bu avantajı kayboluyor, dolayısıyla yüzde 5 indirimi kaybediyordu. Bunu 250 liraya çıkarıyoruz. Yani uyumlu bir mükellefin, beyanname başına 250 lira kadar eksik ödeme yapması durumunda dahi bu avantajı bozulmayacak." ifadelerini kullandı.

2019 ve 2020 yıllarında oynanacak UEFA Avrupa Ligi ile UEFA Şampiyonlar Ligi maçları için Türkiye'ye gelecek spor kulüplerine bazı vergi istisnaları getirileceğini dile getiren Muş, "Çünkü onlar burada yerleşik değiller. Yalnızca spor müsabakaları için burada kalıp tekrar ülkelerine dönecekler. Dolayısıyla bir düzenlemeye ihtiyaç var." diye konuştu.

Muş, KOSGEB'in, yürüttüğü bazı projelerle ilgili üniversite hocalarının bunları çalışması, üniversite hocalarının bilgi birikimlerinden yararlanılması için bazı destekler aldığını hatırlatarak, "Bu konuda hocalarımıza yapacakları çalışmalar, analizler, değerlendirmeler için 4 bin 600 liraya kadar ödeme yapılmasının önünü açmayı teklif ediyoruz." dedi.

Toptan enerji piyasasında uzun vadeli elektrik satışının söz konusu olmadığına dikkati çeken Muş, "Teklif ettiğimiz düzenlemeyle EPİAŞ'ta uzun vadeli elektrik satışlarının da önünü açmış olacağız. Paketimiz ana hatlarıyla bu içeriklerden oluşuyor. Milletimize hayırlı uğurlu olmasını temenni ediyorum." ifadelerini kullandı.