Fetullahçı Terör Örgütü/Paralel Devlet Yapılanması'nın (FETÖ/PDY) şifreli haberleşme programı "ByLock"u kullandıkları iddiasıyla tutuklu 19 askerin yargılandığı davada, cumhuriyet savcısı, ikametgahı başka illerde görünen 17 sanık için yetkisizlik kararı verilerek dosyalarının yetkili mahkemelere gönderilmesini istedi. 
İstanbul 25. Ağır Ceza Mahkemesindeki duruşmada, sanıkların kimlik tespitlerinin ardından, cumhuriyet savcısının yetkisizlikle ilgili mütalaası alındı. 

Savcı, sanıkların üzerine atılı, "terör örgütü üyeliği" suçunun devam eden suçlardan olduğunu belirterek, yargılama mercisinin sanıkların son görev yaptıkları ve ikamet ettikleri adres itibarıyla kabulünün gerektiğini aktardı. 

Savcılık mütalaasında, 17 sanık bakımından dosyanın ayrı ayrı tespit edilerek yetkisizlik kararıyla ilgili mahkemelere gönderilmesi, diğer 2 sanık yönünden de davanın görülmesine devam edilmesi istendi. 

Söz alan mahkeme heyeti başkanı da tensip aşamasında yetki durumunun gözden kaçtığını belirterek, bu konuda bir karar vereceklerini söyledi. 

Duruşma, sanık ve sanık avukatlarının mütalaaya karşı beyanları ve tahliye taleplerinin alınmasıyla devam ediyor. 

İddianameden

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı Terör ve Örgütlü Suçlar Bürosunca hazırlanan iddianamede, Türk Silahlı Kuvvetlerinde (TSK) görev yapan, aralarında subayların da bulunduğu 19 şüphelinin, FETÖ'nün haberleşme programı ByLock kullandıklarının tespit edildiği belirtiliyor.

FETÖ'nün 15 Temmuz darbe teşebbüsüne katılmayan ancak ByLock kullanan askerlerin halen TSK'da görev aldığı ve bunlara yönelik soruşturmaların sürdüğü vurgulanan iddianamede, 19 tutuklu şüphelinin "silahlı terör örgütüne üye olmak'' suçundan 7,5 yıldan onbeşer yıla kadar hapisle cezalandırılması talep ediliyor.

Başsavcılıkça yürütülen ByLock kullanıcısı askerlere yönelik soruşturmalar kapsamında, aralarında subayların da bulunduğu 315 asker tutuklanmış, 20 kişi ise etkin pişmanlıktan yararlanarak serbest bırakılmıştı. Şüphelilerin "terör örgütü üyeliği" suçundan onbeşer yıla kadar hapisle cezalandırılmalarının talep edildiği iddianameler hazırlanmıştı.