Lastik tekerli araçların kullanabileceği ve İstanbul Boğazı'nı yer altından transit geçişe açacak Avrasya Tüneli saat 14.00'te törenle hizmete girdi. Açılış törenine Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Başbakan Binali Yıldırım da katıldı. 

YENİ YILA KADAR 15 TL


Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Yeni yıla kadar diyoruz ki buranın ücreti 15 TL olsun. O zamana kadar bu rakam Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı'na yönelik şehitler hesabında toplanmış olacak. Yılbaşından sonra ise resmi rakam ilan edilecek" ifadelerini kullandı.


AVRASYA TÜNELİ AÇILDI/ FOTOGALERİ İÇİN TIKLAYINIZ

TÜNEL 14,6 KİLOMETRE UZUNLUĞUNDA 

Kazlıçeşme-Göztepe hattın üzerindeki trafik yoğunluğunu hafifletmesi beklenen Avrasya Tüneli’nin güzergâhı, toplam 14,6 kilometrelik mesafeyi kapsıyor.Tünelin denizin altındaki kısmı 5,4 kilometre. Boğaz sularının tabanının altına inşa edilen iki katlı tünel özel bir teknolojiyle inşa edildi. İleri teknolojinin getirdiği imkânların kullanıldığı projede iki tünel arası bağlantı tünelleri de inşa edildi. Tünelin en derin noktası ise deniz seviyesinden tam 106 metre aşağıda yer alıyor.

TÜNEL İÇİNDE AZAMİ HIZ LİMİTİ 70 KM

Tünel sayesinde iki yaka arası yolculuk süresi 100 dakikadan 15 dakikaya kadar düşecek. Ancak Avrasya Tüneli'nden geçecek araçlar için azami hız 70 km’den fazla olmayacak.

GEÇİŞLERDE HGS VE OGS KULLANILACAK

İki gidiş ve iki geliş imkânı sunan tünelin ilk etapta 120 bin ila 130 bin aracın boğazdan geçişini sağlaması bekleniyor. Ayrıca bir nakit gişesi bulunmayacak ve araçtaki yolcuların ayrıca ödeme yapmasına gerek kalmayacak olan tünleden geçişler köprülerde olduğu gibi HGS ve OGS ile gerçekleşecek.

PEKİ GEÇİŞ ÜCRETİ NE KADAR OLACAK? 

Dolar kuruna bağlı ücretlendirmenin yapılacağı tünelden geçiş ücreti otomobiller için 4 dolar + KDV, minibüsler için 6 dolar + KDV karşılığı Türk Lirası olarak belirlendi. Ayrıca tüneli kullanmak isteyenler her iki yönde de ödeme yapacak.

TÜNELDEN GEÇİŞLER NE ZAMAN BAŞLAYACAK? 

Tünelden geçişler için öngörülen tarih ve saat 21 Aralık sabahı saat 07.00. Planda bir değişiklik olmaz ise aynı gün araç geçişleri saat 21.00'e kadar sürecek.

TÜNEL 24 SAAT AÇIK OLACAK MI? 

Tünel açıldıktan sonra 30 Ocak'a kadar 24 saat değil, belli bir süre hizmet verecek. Bu tarihe kadar günde 14 saat hizmete verecek olan tünel, 30 Ocak’ta 24 saat esaslı çalışma sistemine geçecek.  

60 BİN METREKARE DENİZ DOLGUSU

Büyükşehir’den yapılan açıklamada proje kapsamında bölgeye 60 bin metrekare deniz dolgusu, 15 bin metre yaya yolu, uluslararası standartlarda bisiklet yolu, 320 bin metrekare yeşil alan, yürüyüş yolları yapıldığı bilgisi verildi. Yine proje kapsamında yeni yolların yapılması için 70 bin ton asfalt döküldüğü ayrıca 350 adet aydınlatma direği dikildiği belirtildi.

PEKİ DEV TÜNEL KAÇA MAL OLDU VE KİM İŞLETECEK? 


Tünelden arabayla ilk geçişi geçtiğimiz günlerde Cumhurbaşkanı Erdoğan, Başbakan Yıldırım ve Ulaştırma Bakanı Ahmet Arslan birlikte yapmıştı.

Yüksek teknoloji altyapısıyla tünel içinde hız kontrolü sağlanacak Avrasya Tünelinde her nokta, 7 gün 24 saat kapalı devre kamera sistemiyle izlenecek. Ayrıca tünelde, olay algılama sistemleri, haberleşme ve ihbar sistemleri yer alacak.