Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Anadolu Ajansı (AA) Editör Masası’nda gündeme ilişkin açıklamalarda bulundu ve soruları yanıtladı.

“NORMALLEŞME” İHANETİNİ YORUMLADI

Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) ve Bahreyn’in, Filistin halkının tepkilerine rağmen İsrail’le ilişkilerini normalleştirmesi ve Türkiye’nin tutumunun ne olacağına ilişkin soruya Çavuşoğlu, “Türkiye’nin tutumu gayet nettir. Biz tek başımıza kalsak da Filistin davasını savunmaya devam edeceğiz. Bu, ümmetin davasıdır.” diye konuştu.

Bu sorunun çözümüyle ilgili parametrelerin Birleşmiş Milletler (BM) ve Arap Barış İnisiyatifinde olduğuna işaret eden Bakan Çavuşoğlu, her ülkenin bir diğeriyle ilişkilerini düzeltme hakkına sahip olduğunu söyledi.

“ÜMMETİN DAVASINI SATARSANIZ…”

Çavuşoğlu, “Burada vurguladığımız nokta şu. Siz bir ülkeyle ilişkileri düzeltmek için Filistin’e bedel ödetirseniz, Filistin davasını ve ümmetin davasını satarsanız ve orada işgal ile diğer politikaları desteklerseniz, buna karşı oluruz.” vurgusunda bulundu.

“TÜRKİYE, KATEGORİK OLARAK YAHUDİ-MUSEVİ DÜŞMANI DEĞİL”

Söz konusu ülkelerin, Filistin’in menfaatlerinin hilafına adım atması halinde Türkiye’nin buna karşı olacağını vurgulayan Çavuşoğlu, “Biz Filistin davasını bundan sonra da gerek İslam İşbirliği Teşkilatı çerçevesinde gerek diğer platformlarda savunmaya devam edeceğiz.” ifadesine yer verdi.

Türkiye’nin İsrail’le ilişkilerinin de İsrail’in atacağı adımlara bağlı olduğuna işaret eden Çavuşoğlu, Türkiye’nin kategorik olarak Yahudi-Musevi düşmanı bir ülke olmadığının altını çizdi.

Çavuşoğlu, “Ancak Filistin üzerinde ve kutsal davamız konusunda İsrail’in attığı adımlara, illegal işgallere karşıyız. Kudüs’ün statüsünü aşındıran adımlarına karşıyız. Bunlara göz yummamızı kimse beklemesin. Biz hakkı, hakkaniyeti, doğruyu savunuyoruz.” dedi.

“ZULMÜ İSRAİL YAPIYOR”

İsrail’in bu politikalardan vazgeçmesi halinde ilişkilerin tekrar normalleşebileceğine işaret eden Çavuşoğlu, “İşgali kim yapıyor? İsrail yapıyor. Zulmü kim yapıyor? İsrail yapıyor. Tüm dünyanın önünde yapıyor. Eleştiren bir tek ben değilim.” ifadelerini kullandı.

İsrail’le ticaretin gelişmesine yöneltilen eleştirilere yönelik ise Çavuşoğlu, “İnsanlar arasındaki ticareti yasaklarsak olmaz. İki işi birbirine karıştırmayalım.” dedi.

SUUDİLERİN TİCARET ENGELLEDİĞİ İDDİALARINI DEĞERLENDİRDİ

Çavuşoğlu, Türk ürünlerinin Suudi Arabistan’a girişinin engellenip engellenmediğine yönelik bir soruya ise bu konuda bazı duyumlar aldıklarını söyledi.

Suudi yetkililerin iddiaları reddettiğini aktaran Çavuşoğlu, “Olacak mı olmayacak mı ekimde göreceğiz. Bu Dünya Ticaret Örgütü (DTÖ) kuralları ve uluslararası ticaret kurallarına aykırı. İkili düzeyde tabii ki çözmeye çalışırız ama çözülmezse başka adımlar atmak zorunda kalırız. Biz bu dönemde hiçbir zaman Suudi Arabistan karşıtlığı yapmadık. Kaşıkçı cinayetinden sonra tutumumuz belli. Devlet ve halkla ilgili değil, konu cinayeti işleyenlerle ilgili ve adalete teslim edilmeleriyle alakalı bir konu. Başka bir meselemiz yok.” diye konuştu.

Çavuşoğlu, Suudi Arabistan ve Türkiye’nin, İslam dünyasının en güçlü ülkeleri olarak ümmetin beklentilerini karşılama konusunda birlikte çalışması gerektiğini ifade ett