Manisa'daki "Paralel Devlet Yapılanması"na yönelik operasyonda hayırseverlerin manevi duygularını kullanmak suretiyle makbuzsuz ve güven esasına dayalı olarak toplanan paraların amacı dışında FETÖ/PDY terör örgütüne finansal kaynak sağlamaya yönelik kullanıldığı iddialarıyla 10'u tutuklanan 31 şüpheliden bazılarının Bank Asya'ya yatırılan paralar ve paralara bloke konulmasıyla ilgili beyanları dikkati çekiyor.

Operasyon kapsamında gözaltına alınan 31 kişi, Manisa Adalet Sarayı'nda 2. Sulh Ceza Hakimliği'nde hakim Murat Işık'a avukatları eşliğinde verdikleri ifadede, FETÖ/PDY terör örgütü üyesi oldukları iddialarını kabul etmedi.

Ancak Sulh Ceza Hakimliği'nin "İfade Sorgu Zaptı"nda görülen şüpheli ifadelerinde, Bank Asya'ya yatırılan paralar ve paralara bloke konulmasıyla ilgili beyanlarda bulundu.

Sulh Ceza Hakimliğince serbest bırakılan banka çalışanı Sultan A, ifadesinde, suçlamaları kabul etmeyerek, banka müdürü Niyazi M.Ş'nin talimatlarıyla hareket ettiklerini öne sürdü. 

Bank Asya'da gişe memuru olarak çalıştığını beyan eden Sultan A, 11 Ekim 2013'te Bank Asya'da işe başladığını, söz konusu olayın yaşandığı tarihlerde bir buçuk aylık memur olduğunu belirtti. 

Banka müdürünün verdiği talimatları yerine getirdiklerini anlatan Sultan A, şöyle devam etti:

"2014 yılının Şubat ayında İstanbul'a eğitim için gitmiştim. Ocak ayının 6 ve 7'sinde banka müdürü bankaya toplamda 3 valiz para getirmişti. Bize bu paraları saymamızı ve giriş yapmamızı söyledi. Ben paranın ne kadar olduğunu şu an hatırlamıyorum. Diğer asıl görev yapan iki memur arkadaşıma yardım etmek amacıyla bu paraları saymıştım.

Bankaya yatırılan paranın bloke edilmesi hususunda onaylama yetkisi olan kişinin işlem yapması gerekmektedir. Bizim böyle bir yetkimiz yoktur. Bu bloke konusunda müdür bey kendisi yazılı talimat vermeksizin sorumluluğun kendisine ait olduğunu söyleyerek bize emir vermişti. Dekontlarda benim herhangi bir imzam yok, üzerime atılı suçlamayı kabul etmiyorum."

Paralar listedeki isimlere yatırıldı

Serbest kalan şüphelilerden Tuba A. ise Bank Asya Manisa Şubesi'nde operasyon yetkilisi yardımcısı olarak çalıştığını, olay tarihinde banka müdürü Niyazi M.Ş'nin talimatlarıyla hareket ettiğini ve verilen görevleri yerine getirdiğini söyleyerek beraatini talep etti.

Banka müdürü Niyazi M.Ş'nin 6-7 Ocak'ta bankaya valizlerle para getirdiğini belirten Tuba A, "Niyazi Bey bize gişeleri kapatmamızı söylemişti. Mesai bittikten sonra da kendisi valizlerle bankaya para getirdi. Bu paraların elindeki bir listeye göre bankaya yatırılması yönünde talimat verdi. Ayrıca yatırılan bu paralara bloke konulması talimatını da kendisi sözlü olarak verdi. Bütün sorumluluğun da kendisi üzerinde olduğunu bize söyledi" ifadelerini kullandı.

"Müdür işten atma tehdidi ile işlem yaptırdı"

Banka müdürü Niyazi M.Ş'nin bir iki gün içinde fişleri tamamlattığını aktaran Tuba A, şunları kaydetti:

Süperbahis normal; font-size: 16px; line-height: 24px; font-family: Roboto, sans-serif;">"Bu fişleri biz genel müdürlüğe ilettik. Bu işlemler müdür beyin emriyle yapılmıştır. Hiçbir cemaat ya da örgüte üyeliğim yoktur. Müdür bey yaptırmış olduğu bütün işlemleri bizim üzerimizde tayin ve işten çıkarılma baskılarıyla yaptırmıştır. Hatta bu baskıları tüm şubedeki arkadaşlarıma da aynı şekilde yapmıştır."

Şüphelilerden Tuba Z. de ifadesinde, "Paralar yatırıldıktan sonra bloke konulması konusunda bize sözlü talimat verdi. Müdür bey bu işlemleri yaparken bütün sorumluluğun kendisinde olduğunu söylemişti. Bize bu işlemleri baskıcı bir şekilde yaptırdı. İhtiyacım olduğu için bu kurumda çalışıyordum" ifadelerini kullandı.

Gerçek isim yerine müstear isim 

Tutuklanan zanlılardan FETÖ/PDY'nin "bölge imamı" olduğu iddia edilen Yüksel A. da örgütle ilgisinin olmadığını, Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi öğretmenliği yaptığını beyan ederek, tutuksuz yargılanmasını talep etti.

Yüksel A, gerçek ismi yerine "Muaz" ismini kullanmasıyla ilgili olarak da "Ben İmam Hatip Lisesinde okurken Muaz Bin Cebel'den çok etkilendiğimden dolayı hocam bana 'senin ismini bundan sonra 'Muaz Yüksel' olarak koyalım' dedi. Ben de bu durumu aileme açınca babam da kabul etti ve bundan sonra ben 'Muaz' ismiyle tanınır oldum" savunmasını yaptı.

Bir diğer tutuklu Recep K. de 26 yıllık kuyumcu olduğunu, 2014 Ocak ayında 500 bin ABD Dolarını Bank Asya Müdürü Niyazi M.Ş'ye elden teslim ettiğini dile getirdi. Kendisinin dolar hesabı olmadığından banka müdürüne bloke koyma talimatı verdiğini iddia eden Recep K, kendisine ait iş yerinde getirilen altınların bozdurularak Bank Asya'ya yatırıldığı iddialarını kabul etmediğini ifade etti. 

"Haberim olmadan bloke konmuş"

Adli kontrol şartıyla serbest bırakılan sanıklardan, Menderes H, ifadesinde, Banka Asya'daki nakit sorununu gidermek amacıyla müdür Niyazi M.Ş'nin ricasıyla 200 bin ABD dolarını yanında çalışan eleman aracılığıyla gönderdiğini, bankadaki yoğunluk nedeniyle elemanının dövizi Niyazi M.Ş'ye elden teslim ettiğini belirttiğini anlattı. Bu para için bloke konulması hususunda bir talimat vermediğini kaydeden Menderes H, "Ancak Niyazi Bey bu hesaba bloke koymuş" dedi. 

Sulh Ceza Hakimliğince ifadeleri alınan davanın bazı tutuklu sanıkları ile adli kontrolle serbest bırakılan şüphelilerinin de "İfade Sorgu Zaptında" Bank Asya Manisa Şube Müdürü Niyazi M.Ş'nin ricasıyla belirtilen tarihlerde banka müdürüne elden para teslim ettikleri yönünde beyanlarının olduğu görüldü.