Türkiye Cumhuriyeti'nin kuruluşunun 100. yılı olan 2023'te açılması planlanan, "dünyanın en uzun aralıklı köprüsü" olacak Çanakkale 1915 Köprüsü'nün temelinin atılacağı gün için bölgede geri sayım başladı.

Trakya'dan Ege ve Akdeniz'e uzanan ulaşım hattında Çanakkale'yi Marmara Bölgesi'nde çok önemli bir konuma taşıyacak köprü için bölgedeki fizibilite ve sondaj çalışmaları tamamlandı.

Anadolu yakasındaki Lapseki'nin Şekerkaya ile Avrupa tarafındaki Gelibolu'nun Sütlüce mevkisi arasına yapılacak olan ve 26 Ocak'ta ihalesi sonuçlanan köprü, Çanakkale Boğazı'nın ilk, Marmara Bölgesi'nin de 5. asma köprüsü olacak.

10 milyar liranın üzerinde bir yatırımla hayata geçirilecek köprünün ayaklarının denk geleceği ve temel atma töreninin yapılacağı noktalarda ilgili kurum ve kuruluşlarca çalışmalar sürdürülürken bölge sakinleri, tarihi ana tanıklık edecekleri 18 Mart'ı heyecanla beklemeye başladı.

18 Mart Şehitleri Anma Günü ve Çanakkale Zaferi'nin 102. yıl dönümünde temeli atılacak köprü, Türkiye Cumhuriyeti'nin 100. kuruluş yıl dönümü olan 2023'te hizmete açılacak. Ayak açıklığı 100. yılla anlamlandırılarak 2023 metre olarak belirlenen köprü, dünyanın en uzun aralıklı köprüsü olacak.

"Dünya çapında proje" olarak nitelendirilen, 3 geliş ve 3 gidiş olmak üzere toplam 6 şeritten oluşacak köprü, Çanakkale'de ekonomik ve sosyal yaşamı olumlu yönde etkileyecek.

Lapseki Belediye Başkanı Eyüp Yılmaz, Çanakkale'nin yarım asırdır süren bir hayalinin gerçeğe dönüşeceğini söyledi.

2 bin kişi çalışacak

Yılmaz, boğaz köprüsünün bölgedeki istihdama da katkı sağlayacağını belirterek, "Burada köprüyü yapacak firmaların ve yardımcı firmaların yetkilileri vardı. Kendileriyle uzun uzun sohbet edip görüştük. Bize verilen bilgilere göre köprü çalışmalarında 2 bin kişi görev yapacak. Bu 2 bin kişilik rakam, hem bölgedeki istihdama katkı sağlayacak hem de bölgemizdeki ekonomi hareketlenecek." dedi.

Bir restoranda garsonluk yapan Selahattin Civan da köprünün herkes için yararlı olmasını beklediklerini ifade etti.

İlçe esnafından İbrahim Kıroğlu ise bir süre önce ilçeyi ziyaret eden Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan'ın programını izlediğini ve köprünün temelinin atılması için heyecanla beklediklerini söyledi.