Cumhurbaşkanlarıyla görüşmelerin çok iyi geçtiğini belirten Çavuşoğlu, “Türk dünyasının birliği, beraberliği, iş birliği için, özellikle enerji, ticaret koridorları, ulaşımla ilgili konularda, hepsinde çok ilgili, hassas ve yapıcı gördük. Ziyaretin bir taraftan samimi geçerken bir taraftan da sonuç odaklı ve son derece faydalı olduğunu söylemek isterim." dedi.

TÜRKİYE’NİN SAVUNMA SANAYİSİNE YOĞUN İLGİ

Çavuşoğlu, Türkiye ve Özbekistan'ın savunma alanında iş birliğine ilişkin temaslarla ilgili, Özbekistan'ın, Türkiye'nin savunma sanayi ürünlerine ilgi duyduğunu ve farklı alanlarda, farklı Türk şirketleriyle çalıştığını belirtti.

Türkiye'nin insansız hava araçlarına (İHA) her yerden ilgi gösterildiğine dikkati çeken Çavuşoğlu, "Aynı şekilde yine zırhlı araçlarımız olsun, diğer ihtiyaçlar olsun, ciddi bir ilgi var çünkü bizim ürünlerimiz gerçekten çok avantajlı. En iyi kalite, rekabetçi bir fiyat var ve herhangi bir siyasi ön koşul yok. Önümüzdeki günlerde tabii, fuarlar var. Hem Uluslararası Savunma Sanayii Fuarı (IDEF) var biliyorsunuz hem de Havacılık, Uzay ve Teknoloji Festivali (TEKNOFEST) var." dedi.

MÜZAKERELERE BAŞLANACAK

Türkiye ve Özbekistan arasında Tercihli Ticaret Anlaşması'nın sonuçlandırılmasıyla ilgili konuşan Çavuşoğlu, "Görüşmeler devam ediyor, anlaşabilirsek (iki ülke liderlerinin bir araya geleceği) Zirve marjında bunu imzalamak istiyoruz. Ama bunu imzaladıktan hemen sonra da Serbest Ticaret Anlaşması müzakerelerine başlamak istiyoruz. Tabii, iki taraf için de hassas ürünler var, o yüzden onların müzakereleri uzun zaman alabilir ama başlangıç için Tercihli Ticaret Anlaşması da işimizi görür." İfadelerini kullandı.

ÖZAL BENZETMESİ

Çavuşoğlu, Özbekistan’daki reform sürecine de değinerek Türkiye’nin bu konuda destek vereceğini söyledi. Özbekistan Cumhurbaşkanı Şevket Mirziyoyev’in reform adımlarını, 12 Eylül döneminin ardından 80'li yıllarda Turgut Özal'ın Türkiye'de attığı reform adımlarına benzettiğini kendisine de söylediğini aktardı.