Anayasa değişikliğiyle ilgili olarak "Ümidimiz teklifin, Genel Kurulda kabul edilmeden geri çekilmesi ya da oylamada 330'u bulamayarak düşmesi" diyen CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel, "Ama AK Parti'nin göze alarak, bizi yıldırmaya çalıştığı bir sertlik varsa buna da teslim olmayız" diye konuştu.

CHP'nin nasıl bir tavır takınacağına yönelik soru üzerine Özel, Anayasa ve İçtüzüğe uygun davranılmasını talep eden, içerikli eleştirilerde bulunan, tavrı net bir muhalefetle karşı karşıya kalınacağını söyledi.

'TESLİM OLMAYIZ'

Özel, bu netliğin Ak Parti tarafından sertlikle karşılanması durumunda hiç arzu etmedikleri görüntülerin ortaya çıkabileceğini ifade etti. Özgür Özel, "CHP olarak bu Meclis'in hak etmediği, Türkiye'yi dünyaya da mahçup edecek, oy aldığımız seçmenleri de üzecek görüntülerin içinde olunmasını istemiyoruz. Meclis'in geçmiş döneminde bu var. Ama AK Parti'nin göze alarak, bizi yıldırmaya çalıştığı bir sertlik varsa buna da teslim olmayız" diye konuştu.

CHP'nin, teklifin Anayasa Komisyonu'ndaki görüşmelerinde önerge vermediğinin anımsatılarak, Genel Kurul'da önerge verip vermeyeceğine yönelik soruya Özel, "Geneli üzerinde ve maddeleri üzerinde konuşacağız. Ayrıca Anayasaya aykırı olduğu için maddelerin metinden çıkarılmasına dair önerge verebiliriz. Bu tür önergelerimiz hazır." karşılığını verdi.

Özel, CHP'nin, anayasa teklifi görüşmeleri için kaç günlük bir süre öngördüğüne yönelik soru üzerine, iktidarın komisyon görüşmeleri için 3 günlük süre verdiğini, ancak teklifin 10 günde kabul edildiğini anımsattı. Özel, sözlerini şöyle sürdürdü: "İlk 3 günde görüşülseydi, ilk getirdikleri teklif aynen geçecekti. Müzakere edildikçe eksiklikleri, hataları, kusurlarını kendileri de gördüler. Kamuoyunda da bir bilinç oluşmaya başladı. Bu süreç ne kadar uzarsa, biz o kadar yararlı olacağını, bu hatalardan dönülebileceğini, anayasa teklifinin tamamen geri çekilebileceğini düşünüyoruz. Bunun için bütün gücümüzle, ne kadar çok uzatabilirsek, ne kadar çok gecikirse, bu teklifin yasalaşmasını ne kadar engelleyebilirsek bunun o kadar önemli olduğunu düşünüyoruz. Ümidimiz teklifin, Genel Kurulda kabul edilmeden geri çekilmesi ya da oylamada 330'u bulamayarak düşmesi."