Esenler Belediyesi Kültür İşleri Müdürlüğü’nün düzenlediği “Sağlık Buluşmaları” programı kapsamında Psikolog Zeynep Demirbozan, Dr. Kadir Topbaş Kültür ve Sanat Merkezi’nde Esenlerli annelere “Ergenlik Sizin Eve Uğradı Mı?” konulu bir seminer verdi.
Ektiğimizi biçiyor
Ergenlik döneminin çocuklukla ilişkisine değinen Psikolog Zeynep Demirbozan, “Büyüme ergenliğe özgü değildir. Çocuk da büyür ama değişmez. Ergenlik çağındakiler hem büyür hem değişir. Bu açıdan baktığımızda çocuklukla ergenlik ilişkilidir.Çocuklukta ne ekersek, ergenlikte onu biçeriz” dedi.
Tutarlı davranın
Anne - baba davranışlarının ergenlik dönemindekiler için önemine dikkat çeken Demirbozan, “Çiftler arasındaki sıcak Romabet ilişki, anne - babaların birbiriyle tutarlı davranışları çocuğu olumlu etkiler. Tutarsız davranışlar ileriki dönemde çocukta kişilik bozukluğuna sebep olabilir” diye konuştu. Ergenlik dönemindeki çocuklara nasıl davranılması gerektiği konusunda annelere tavsiyelerde bulunan Demirbozan, “13 - 17 yaş arasında çatışma ve kendini kabul ettirme çabası vardır. Bu dönemde koyulan kurallar doğru ve gerekçeli olduğu ve çocuğa seçenekler sunulduğu müddetçe çocuğun rahat bir ergenlik geçirmesi sağlanır” şeklinde konuştu. 
Kararlı olun
Demirbozan, çocukla doğru iletişim kurmanın önemine vurgu yaparak, “Çocuk, sizin mesajınızla davranışlarınızın uyumlu olmasına bakar. Çocuk, ebeveynlerin kararlı olduğunu bilmeli. Bu nedenle çocuğunuzla her zaman göz teması kurun” tavsiyelerinde bulundu.