Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nde düzenlenen Sosyal Atama Töreni’nde önemli açıklamalarda bulundu. Erdoğan, “Aşılamaya devam ediyoruz. En müreffeh ülkelerinden dahi yürek burkan süreci biz geride bırakmayı başardık. Sosyal destek için ayırdığımız rakam 81 milyar lirayı geçiyor.” ifadelerini kullandı.

Erdoğan’ın açıklamalarından öne çıkan başlıklar ise şöyle:

Bugün 3 bin 603 kişinin atamalarını gerçekleştiriyoruz. Atamalarının hayırlı olmasını diliyorum. Devlet kimsesizlerin kimsesidir.

Son dönemde ihtimam gösterdiğimiz ve geliştirmeye çalıştığımız bir diğer uygulama da koruyucu aile sistemidir. Kimsesiz çocukları evlat edinen ailelere şükranlarımı sunuyorum.

Sadece son 2,5 yılda 7000’e yakın evladımızı kamuya yerleştirdik.

Devlet korumasındaki çocukların yurtlarda balık istifi şeklinde barındırıldığını gördük. Bu ortamlarda ne düzgün eğitim alıyor ne de meslek sahibi oluyordu. STK’larla işbirliği yaparak yetiştirilme modelini değiştirdik. Çocuklarımızı çok büyük yurtlarda koğuş sisteminden ev sistemine geçtik. Mahallelerde kurarak aynı atmosferi teneffüs etmesini sağladık. Personellerimize eğitim verdik.

13 bin 524 çocuğumuzun bakımını bu evlerde sürdürüyoruz. Çocuklarımızın yakınlarıyla yaşamasını sağladık. 652 bine yakın çocuğumuzun ailelerinin yanında hayatını sürdürmesini sağladık. Yüzde 86 doğrudan annelere olmak üzere 6,9 milyar lira destek verdik. Diğer bir uygulama koruyucu aileler uygulamasıdır.

7 bin 864 çocuğumuz sıkı denetlenen koruyucu ailelerinin yanında hayatlarına devam ediyor. 795’i özel gereksinimi olan çocuklar. Kimsesiz çocukları evlat edinenlere şükranlarımızı sunuyorum.

2014’te bu çocuklarımızın kamudaki istihdamını kolaylaştırdık. Kendi branşlarında olmasını temin ettik. Devlet korumasındaki çocuk sayısı 21 bin 300’dü bugün bu sayı 55 bini aştı. İnşallah daha da yaygınlaştırarak toplumdan kopmamasını temin etmekte kararlıyız. Bir toplumun vicdanını ölçmenin en kestirme yolu engellilere olan davranışına bakmaktır. Ülkemizde yıllarca bu konuda doğru politikalar geliştirilmedi. Toplumdan izole evlerinde yaşamaya mahkum edilmiştir. Üzerinde en çok durduğumuz konulardan biri engellilerin topluma kazandırılmasıdır. 2015’te engelliler kanunu çıkardık.

Engellilerimize bakım hizmeti sunmaya ya da destek olmaya başladık. 536 bine yakın engellimize bakım desteği sağlıyoruz.

541 merkezde yatılı bakım hizmeti veriyoruz. Tüm sağlık hizmetleri GSS kapsamında karşılanıyor. Her kurum için ciddi sıkıntı kaynağı olan raporları dijital ortama taşıdık. Erişilebilirlik konusunda ciddi düzenlemeler yaptık. İstihdamda da devrim niteliğinde adımlar attık.

Yüzde 3’ünün etkin kullanılması için merkezi yerleştirmeye dayalı sistem kurduk. Böylece 2002’de 5 bin 770 olan engelli memur sayımızı 58 bin 319’a yükselttik.

Kamudaki engelli kontenjanlarını yüzde 82 seviyesine çıkardık. İşyerindeki görev dağılımından mesai düzeyine kadar her konuda pozitif ayrımcılık yapıyoruz.

Hayatın içinde yer aldıklarına şahit oluyoruz. Önümüzdeki dönemde de devam edeceğiz.

Şehitlerimizin bizlere emanet olan yakınları ve gazilerimizin kalbimizde ayrı yeri vardır. Bilerek isteyerek inancı vazifesi uğrunda ölüme yürümesi kadar büyük fedakarlık yoktur. Daima başımızın tacı olmuşlardır.

Milletimiz tarihi boyunca şehit yakınlarına ve gazilere sahip çıkmıştır. Devletimiz de bu insanlarımıza çeşitli imkanlar sağlamıştır. Şehit yakınları ve gazilerimizin üzerine titredik. Geçmişten miras aldığımız gazilerimizin haklarını genişlettik.

Tazminattan maaşa her konuda uygulamalara imza attık. Bu kapsamda kamuda istihdam edilen kişi sayısı 6 bin 315’ti. Bugün ise 45 bine yaklaştı. Devlet olarak tüm imkanlarımızı şehit yakınlarımızın ve gazilerimizin emrine sunmak için şükranlarımızı sunmaya çalışıyoruz. Tüm şehitlerimize Allah’tan rahmet diliyorum. Türkiye’nin sahip olduğu altyapı gücü ve sosyal devlet genişliği kriz dönemlerinde oraya çıkıyor. Salgın döneminde GSS gücünü görmekle kalmadık. Sosyal desteklerimizi de test ettik. Salgın döneminde ne sağlık krizi ne de sosyal çöküntü gördük. 46 milyar lirayı geçen verdiğimiz desteklerle ülkemizin ayakta kalmasını sağladık.

“50 MİLYON DOZ AŞI GELECEK”

En müreffeh ülkelerde dahi yürek burkan sahnelerin görüldüğü bir süreci en az sıkıntıyla geride bırakmayı başardık. Dünyanın en gelişmiş ülkelerinde şu anda aşı sıkıntısı var biz ise aşı konusunda attığımız adımlarla süratle aşılarımızı aldırmaya başladık.

İlk etapta inşallah 50 milyon doz aşı ülkemize gelecek.

Aşılamaya devam ediyoruz. Sosyal destek için ayırdığımız rakam 81 milyar lirayı geçiyor.