Doğu Kudüs'te Yahudi yerleşimciler için 770 yeni konut inşa etme kararının alındığı belirtildi.  

İsrail'in Haaretz gazetesinin haberine göre, Doğu Kudüs'ün güneyindeki Gilo Yahudi yerleşim birimini genişletme projesi kapsamında 770 yeni konut inşa edilecek. 

YERLEŞİM PLANI 2013'TE GÜNDEME GELDİ

Aldığı kararları çoğu zaman basınla paylaşmayan Kudüs Belediyesinin Bayındırlık ve İskan Komisyonundan adını vermek istemeyen bir yetkili, gazeteye yaptığı açıklamada, Gilo Yahudi yerleşim biriminde konut inşa edilmesi planının 2013 yılında gündeme geldiğini ifade etti.

Gazetenin haberinde, komisyonun kararının nihai olmadığı belirtildi ve yetkilinin, "Projenin başlatılması için hala atılması gereken bazı adımlar var." dediği aktarıldı.

Yahudi yerleşim birimleri, İsrail ile Filistin arasında devam eden barış görüşmelerinin Nisan 2014’te durmasının en önemli nedenlerinden biriydi.

Batı Şeria'da 136, Doğu Kudüs'te 10 "yasal" Yahudi yerleşim biriminin yanı sıra Batı Şeria'yı çevreleyen yüksek tepelerde kurulmuş 116 "illegal" Yahudi yerleşim birimi bulunuyor. 

YAHUDİLERİN SAYISI 220 BİNİ BULDU

İsrail'in Batı Şeria ve Doğu Kudüs'ü işgal ettiği 1967 yılında bölgede tek bir Yahudi yerleşimci bulunmazken, bugün 220 bini Doğu Kudüs'te olmak üzere toplam 640 bin Yahudi yerleşimci yaşıyor. 

Uluslararası hukuka göre bu bölgelerdeki tüm Yahudi yerleşim birimleri yasa dışı kabul ediliyor.