Uluslararası finans kuruluşu uzmanları, ECB'nin yarınki toplantısında yeni bir tedbir planı açıklamasını beklemediklerini ancak bankanın sonraki adımlarına ilişkin yeni ipuçları paylaşabileceğini belirtiyor. 

Avrupa Merkez Bankası (ECB), devlet tahvili satın alımını da kapsayan aylık 60 milyar avroluk tahvil alım programına (parasal genişleme) 9 Mart'ta başlamış ve banka bu kapsamda Avro Bölgesi'nde fiyat istikrarını sağlamayı ve talebi canlandırmayı hedeflediğini açıklamıştı. 2016 yılının eylül ayında sonlandırılması beklenen parasal genişleme programıyla, banka bilançosunun 1 trilyon avrodan fazla büyüklüğe ulaşacağı öngörülüyor.

Bölgede çok düşük enflasyonla uzun süredir mücadele eden ECB Başkanı Mario Draghi'nin alacağı olası yeni tedbirler ve parasal genişleme programına ilişkin yeni detaylar, piyasalar ve yatırımcılar tarafından yakından izleniyor. 

Malta'da yarın gerçekleştirilecek ECB toplantısında, ekonomik görünümün ve tahvil alım programında yeni düzenlemelerin ele alınması Betgaranti bekleniyor. Uzmanlar, bankanın toplantıda yeni bir tedbir planı açıklamasını beklemezken, sonraki muhtemel politika değişikliklerine ilişkin yeni ipuçları paylaşabileceğini düşünüyor.

ABN AMRO Makro ve Finansal Piyasalar Araştırma Müdürü Nick Kounis, ECB’nin daha fazla eylem için güçlü durumda olmasına rağmen yarınki toplantıda yeni tedbirler açıklamasının muhtemel görünmediğini ifade etti.

Kounis, toplantının yine de bankanın gelecekteki eylemlerine ilişkin net bir fikir edinebilme açısından ilginç olabileceğine dikkati çekti.

"Yönetim Kurulu, 'bekle-gör' modunda"

UniCredit Avro Bölgesi Başekonomisti Marco Valli de toplantıda ECB'den herhangi bir eylem açıklamasını öngörmediklerini ve "güvercin" bir söylem beklediklerini ifade etti.

ECB Yönetim Kurulu'nun Avro Bölgesi’ndeki aşağı yönlü risklere odaklanabileceğine işaret eden Valli, "Yönetim Kurulu, gelen verileri değerlendirmek ve aşağı yönlü risklerin gerçekleşme durumlarını tespit etmek için 'bekle ve gör' modunda" değerlendirmesini yaptı.

Commerzbank Başekonomisti Jörg Kraemer ise ECB Yönetim Kurulu Üyeleri'nin çok sayıda yorumundan sonra, kurulun Malta'daki toplantıda yeni önlemler açıklamasını beklemediklerini kaydetti. 
AA