Endonezya’da üçüncü eşzamanlı yerel seçimler için oy verme işlemi sona erdi.

Ülke genelinde 17 eyalet valisi, 39 belediye ve 115 ilçe başkanlığı için 171 bölgede kurulan sandıklarda kayıtlı seçmenler, yerel saatle sabah 07:00’den 13:00’a kadar oy kullandı.

Endonezya Yüksek Seçim Kurulu (KPU), 152 milyondan fazla seçmenin kayıtlı seçimlerde yaklaşık yüzde 77’lik katılım beklediklerini belirtmişti.

KPU kayıtlarına göre, Demokratik Mücadele Partisi (PDI-IP), Birleşik Kalkınma Partisi (PPP), Ulusal Demokratik Partisi (Nasdem) ve Büyük Endonezya Hareketi Partisi (Gerindra) gibi iktidar ve ana muhalefetteki partilerin yanı sıra bölgesel partiler de dahil toplam 14 parti seçimlere katıldı.

Seçimlerde yer alan 17 eyaletten Batı Cava, Orta Cava, Doğu Cava, Kuzey Sumatra ve Güney Sulavesi, valilik seçimlerinin en önemli ve büyük bölgeleri arasında bulunuyor. 

Halkın oy kullanımında tercihi aday odaklı

Seçime kendi partileri altında ya da bağımsız olarak katılan adayların çoğunluğunun daha fazla destek alabilmek için birden fazla partinin ortak adayı olarak yer alması göze çarpıyor.

Halkın ilk kez yerel seçimlere katıldığı 2005 yılından bu yana yerel seçimlerde siyasi parti isimleri kısmen önemli olurken, genel olarak halkın çoğunluğunda aday isimleri ön plana çıkıyor.

Endonezya’nın 1945 yılında bağımsızlığını ilan etmesinin ardından ülkenin kurucu Devlet Başkanı Ahmed Sukarno ve ikinci Devlet Başkanı Muhammed Suharto’nun iktidarda olduğu 1998 yılına kadar olan dönemde tüm bölgesel idari yöneticiler merkezi atamayla yapılıyordu.

Suharto döneminin sona ermesiyle, 1999-2004 yılları arasında yerel parlamentolar bölge idarecilerini seçerken, halk ilk kez 2005 yılında yerel seçimlerde oy kullandı.

Öte yandan Endonezya'nın kuruluşundan bu yana ülkedeki eyaletlerin tamamını kapsayan genel yerel seçimler şu ana kadar yapılmadı. Ülke tarihinde birden fazla eyaletin dahil olduğu ilk eş zamanlı yerel seçimler, 9 eyaleti kapsayacak şekilde 2015 yılında yapılmıştı.

Başkent Cakarta için valilik seçiminin de yapıldığı ve 7 eyaletin bulunduğu ikinci eş zamanlı yerel seçimler geçen yıl nisan ayında düzenlenmişti.
 Hükümet, 2015 yılında aldığı kararla ülke genelinde 34 eyaleti kapsayan ilk yerel seçimleri 2027 yılında yapmayı planlıyor.