Uluslararası hukuk firmaları Amsterdam & Partners LLP ile Fox Rothschild LLP'nin yöneticileri, Fetullah Gülen hakkında çeşitli insan hakları ihlalleri suçlamalarıyla Gülen'in yaşadığı Pennsylvania'da dava açtıklarını bildirdi.

Amsterdam & Partners LLP şirketinin yöneticisi Robert Amsterdam ile Fox Rothschild LLP şirketinden avukat Patrick Egan, Washington'daki Ulusal Basın Kulübü'nde, "Paralel Yapı" ile ilgili yürütülen araştırmalar hakkında ve açılan dava ile ilgili basın toplantısı düzenledi.

Avukat Egan, davanın Pennsylvania'daki bölge mahkemesinde açıldığını, davacı Bünyamin Ateş, Turgut Yıldırım ve Murat Öztürk'ün Gülen'in öğretilerine karşı çıkan bir dini grubun üyeleri olduğunu söyledi. Mehmet Doğan adlı kişinin öğretilerini benimseyen bir grubun üyesi üç kişinin ve bu öğretileri benimseyen birçok kişinin Paralel Yapı'nın zulmüne uğradığını kaydeden Egan, şunları söyledi:

"Açtığımız davada Doğan'ın takipçilerine komplo kurulduğunu, haksız yere suçlandıklarını ve hapse gönderildiklerini, Gülen'in ve onun yardımcılarının direktifiyle bu hareketin mensuplarının yerleştirdiği sahte kanıtlarla suçlandıklarını, bu durumun ABD'nin yabancılarla ilgili haksız fiil yasasının ihlali olduğunu belirtiyoruz."

Egan, bu yasanın ABD'deki herhangi birinin eylemlerinin bir başka ülkedeki kişilerin uluslararası insan haklarını ihlali konusunu kapsadığı bilgisini verdi.

Egan , davanın Fetullah Supertotobet Gülen dışında Paralel Yapı'nın üyeleri aleyhine de açıldığını söyledi.

Davacılar Bünyamin Ateş, Turgut Yıldırım ve Murat Öztürk, Fetullah Gülen aleyhine açılan davada tazminat cezası verilmesini istedi.

Davacılar, Gülen'in emriyle Paralel Yapı'nın emniyet ile yargı içindeki üyelerinin zulmüne uğradıklarını savundu.

'Paralel Yapı insan kaçakçılığı kanunlarını ihlal ediyor'

Uluslararası hukuk firması Amsterdam&Partners LLP şirketi yöneticisi Robert Amsterdam da ABD’deki Paralel Yapı’nın ülke genelinde yaklaşık 130 sözleşmeli okula (charter school) sahip olduğunu kaydetti. Amsterdam, söz konusu okulların işletilmesinde birçok yasa dışı uygulamanın varlığına dikkati çekti.

Bu okullarda çalışan Türk öğretmenlerin haftada bir defa yapılanmalarının durumuna ilişkin gizli toplantı yaptığını bildiklerini kaydeden Amsterdam, bu toplantılarda “başarı” olarak kabul edilen hedeflerin öğretmenler tarafından yakalanması halinde bu öğretmenlerin ödül olarak Pensilvanya’daki “liderleri” Fetullah Gülen’in yanına götürüldüğünü öğrendiklerini anlattı.

Amsterdam, Paralel Yapı’nın “masum” olduğunun sürekli söylendiğini hatırlatarak, "Madem ki bu yapılanma masum, niçin öğretmenleri gizli toplantılar yapıyor?" sorusunu sordu.

Robert Amsterdam, Paralel Yapı’nın ABD’deki Kongre üyelerini de "yakın markaja" aldığına vurgu yaptı.

Kongre’deki hem Cumhuriyetçi hem de Demokrat üyelere yüklü miktarda bağışlarda bulunan Paralel Yapı’nın, bu bağışları öderken de okullardaki öğretmenlerin maaşlarından ciddi kesintiler yaptığını aktaran Amsterdam, "Öğretmenlerin gelirlerinin yüzde 10 ila 40’ının yapılanma içindeki başka bir yere aktarıldığını biliyoruz" dedi.

Amsterdam, "Kuşkulu şekilde alınan H1-B vizeleriyle öğretmenlerin gelirlerinin belirli bir kısmına el konulmasına bakıldığında, insan ticareti kurbanlarını koruma kanununun, diğer bir ifadesiyle insan kaçakçılığı kanunun ihlal edildiğini göreceksiniz" diye konuştu.

"Yapılanma, korku atmosferi ve aldatmaca içinde hareket ediyor" diyen Amsterdam, okullarda mali konularla ilgilenen çalışanların da halkın okulla ilgili akıllarındaki soruları gidermek için Amerikan isimleri takındıklarını kaydetti.

Paralel Yapı'nın dünyada ve özellikle de Afrika'daki faaliyetlerine değinen Amsterdam, bunların birçok ülkenin ulusal güvenliğine tehdit oluşturduğunu kaydetti.