Taksim'deki Gezi Parkı odaklı eylemlerle ilgili 7'si yabancı uyruklu 255 sanığın yargılandığı davada, 244 kişi, 2,5 ay ile 1 yıl 2 ay arasında değişen hapis cezalarına çaptırıldı.

İstanbul 55. Asliye Ceza Mahkemesi'ndeki duruşmaya tutuksuz yargılanan 14 sanık ile avukatlar katıldı.

Tanıkların dinlenildiği duruşmada mahkeme sanıkların son sözlerini sordu, daha sonra karar açıklandı.

Buna göre mahkeme, 7 sanığın tüm suçlardan beraatine, 4 sanığın ise savunmasının alınamadığı için haklarındaki dosyaların ayrılmasına karar verdi.

Mahkeme 244 sanığa ''Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanunu'na muhalefet etmek", "görevliye direnme", "görevli memura hakaret", "mala zarar verme", "kamu görevini usulsüz üstlenme", "özel işaret ve kıyafetleri usulsüz kullanma'' suçlarından 2,5 ay ile 1 Betorder yıl 2 ay arasında değişen hapis cezasına çaptırdı.

Bu kişiler arasında yer alan 4 sanık, Bezm-i Alem Valide Sultan Camisi'ni kirlettikleri gerekçesiyle ''ibadethaneyi kirletmek'' suçundan 10 ay hapis cezası aldı. Mahkeme, bu cezanın da ertelenmesini kararlaştırdı.

Suçun niteliğine göre bazı sanıkların cezalarını erteleyen mahkeme, bazılarınınkini de adli para cezasına çevirdi.

İddianameden

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığınca hazırlanan iddianamede, Dolmabahçe'deki Bezm-i Alem Valide Sultan Camisi'ne girilmesi olayının da aralarında bulunduğu, 1 Haziran ila 4 Ağustos 2013 tarihleri arasındaki Gezi Parkı odaklı eylemlere yer verilmişti.

İddianamede, 7'si yabancı uyruklu 255 sanığın, "2911 sayılı Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanunu'na muhalefet", "görevi yaptırmamak için direnme", "kamu görevini usulsüz üstlenme", "kamu malına zarar verme", "özel kıyafetleri usulsüz kullanma", "suçluyu kayırma", "ibadethaneyi kirletmek suretiyle zarar verme" ve "hırsızlık" gibi suçlardan cezalandırılmaları istenmişti.
AA