İçişleri Bakanlığı, kadına yönelik şiddete ilişkin önemli bir rapor hazırladı. İç Güvenlik Stratejileri Başkanlığı’nca hazırlanan “Aile İçi Şiddet ve Kadın Cinayetlerinin Önlenmesinde Kolluğun Önemi ve Rolü” isimli raporda, aile içi şiddet vekadına karşı şiddetolayları analiz edilerek, cinayet faillerinin profilleri çıkarıldı.

GEÇEN YILA GÖRE AZALDI

2016-2020 yılları arasında Türkiye’de aile içi şiddet ve kadına karşı şiddet konusunda mağdur sayısında artış olduğu kaydedilen raporda, 2020’nin ilk 6 ayındaki kadın cinayetleri verileri aktarıldı. Buna göre, ilk 6 ayda 115 kadın öldürüldü. 2019’un ilk altı ayında ise 173 kadın cinayeti işlendi.

YÜZDE 40’ININ KATİLİ EŞLERİ

Raporda, kadınların yüzde 40’ının eşleri, yüzde 23’ünün ailesi, yüzde 22’sinin sevgilisi, yüzde 8’inin boşandığı eşi ve yüzde 3’ünün ısrarlı takipçisi tarafından hedef haline geldiği belirtildi. Hayatını kaybeden kadınların yüzde 17’sinin düzenli gelirinin olduğu, yüzde 2’sinin doktorluk, polislik gibi akademik eğitim gerektiren işlerde çalıştığı, yüzde 42’sinin lisans düzeyinin altında eğitim aldığı belirtildi. Kadınların yüzde 57’sinin ise herhangi bir gelirinin olmadığı ve ekonomik yönden eşine ya da ailesine bağımlı olduğu kaydedildi.

EN FAZLA KESİCİ ALETLE ÖLDÜRÜLDÜLER

Cinayetlerin oluş şekillerine bakıldığında ise kadınların yüzde 37’si kesici aletle, yüzde 30’u tabancayla, yüzde 16’sı tüfekle, yüzde 9’u boğularak, yüzde 4’ü de darp edilerek öldürüldü. Rapora göre, İstanbul, Ankara ve İzmir gibi büyükşehirler kadın cinayetlerinde başı çeken iller.