Pakistan'a hareketinden önce Ankara Esenboğa Havalimanı'nda konuşan Cumhurbaşkanı Erdoğan, İsrail'le karşılıklı atanacak büyükelçilerle ilgili "Sayın Başbakanımızın Dışişleri Danışmanı Kemal Ökem Beyi biz de İsrail'e büyükelçi olarak atıyoruz. Onlar da büyükelçilerini atadılar" derken, İsrail Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Emmanuel Nahson, Eitan Naeh'ın Ankara'ya büyükelçi olarak atandığını ifade etti. 

BÜYÜKELÇİLER MAVİ MARMARA KRİZİ'NDEN SONRA GERİ ÇEKİLDİ

Türk Dışişleri kaynaklarından edinilen bilgiye göre İsrailli büyükelçinin atama kararının İsrail Dışişleri Bakanlığı Atama Komisyonu tarafından onaylanmasının ardından Türkiye de Tel Aviv büyükelçisini atayacak. Türkiye ile İsrail arasında 2010 yılında yaşanan Mavi Marmara krizinin ardından, iki ülke büyükelçilerini çekti. İsrail'in olayla ilgili özür dilemesi ve tazminat ödemeyi kabul etmesinin ardından ilişkilerin normalleştirilmesine yönelik Temmuz ayının sonunda anlaşma imzalanmıştı.
İsrail'in Ankara Maslahatgüzarı Amira Oron, Ağustos ayında "Normalleşmenin daha başındayız. İlişkilerimizi büyükelçilik seviyesine çıkardığımızda, iki ülke arasındaki faaliyetlerin çok daha artacağına inanıyorum." ifadelerini kullanmıştı.

YENİ TEL AVİV BÜYÜKELÇİSİ KEMAL ÖKEM KİMDİR?

Cumhurbaşkanı Erdoğan da bugün yaptığı açıklamasında, Başbakanlık Dış Politika Danışmanı Kemal Ökem'in İsrail'e Büyükelçi olarak atadı.

ORTADOĞU UZMANI

Başbakanlık Dış Politika Danışmanı Kemal Ökem. Ortadoğu konusunda uzman olan Ökem, danışmanlıktan önce de Dışişleri’nde Ortadoğu Genel Müdür Yardımcısı olarak hizmet vermişti.